Waarom Saxenburgh

De naam Saxenburgh geeft de verbondenheid van de organisatie met de regio weer. Het verzorgingsgebied is Saksisch gebied. In tijd van nood zochten inwoners bescherming en zorg bij de burchten in Hardenberg, Gramsbergen en Coevorden. Burgh staat voor de plek waar bescherming en menselijke zorg centraal staan.

Geschiedenis Röpcke-Zweers Ziekenhuis/Saxenburgh Medisch Centrum

Zowel het Röpcke-Zweers Ziekenhuis als het Dagziekenhuis Aleida Kramer zijn door schenkingen mogelijk gemaakt. Het ziekenhuis in Coevorden ontstond in 1904 door een schenking van Aleida Gerridina Kramer, overleden in juni 1902. Door een schenking van Hendrika Aleida Röpcke-Zweers (foto), overleden in februari 1922, kon het ziekenhuis in Hardenberg worden gebouwd. Door de fusie tussen het Röpcke-Zweers Ziekenhuis en de Aleida Kramer Stichting in Coevorden op 1 januari 1981 ontstond de Stichting Streekziekenhuis Coevorden-Hardenberg. Later werd het verpleeghuis Aleida Kramer opgericht. In september 2004 ontstond door een fusie met de Stichting Zorgcentrum Hardenberg-Gramsbergen de naam Saxenburgh.

Geschiedenis Saxenburgh
Saxenburgh ontstond in september 2004 door een fusie van de Stichting StreekziekenhuisCoevorden-Hardenberg met de Stichting Zorgcentrum Hardenberg-Gramsbergen. Hierdoor omvat Saxenburgh het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, het Zorgcentrum Clara Feyoena Heem en Zorgcentrum Oostloorn in Hardenberg, het Dagziekenhuis Aleida Kramer en het Zorgcentrum Aleida Kramer in Coevorden en het Zorgcentrum ’t Welgelegen in Gramsbergen.Later zijn hieraan toegevoegd: Polikliniek Ommen (september 2006), Polikliniek Westerhaar (mei 2007) en Polikliniek Slagharen (september 2009). In 2018 zijn de poliklinieken van het Dagziekenhuis Aleida Kramer verhuisd naar gezondheidscentrum De Veltstroom in Coevorden. In 2020 werd het nieuwe ziekenhuis geopend: Saxenburgh Medisch Centrum. 

Naam
De naam Saxenburgh geeft de verbondenheid van de organisatie met de regio weer. Het verzorgingsgebied is Saksisch gebied. In tijd van nood zochten inwoners bescherming en zorg bij de burchten in Hardenberg, Gramsbergen en Coevorden. Burgh staat voor de plek waar bescherming en
menselijke zorg centraal staan.

Logo
Het logo van Saxenburgh bestaat uit twee kleurvlakken, die gedeeltelijk door elkaar lopen. Zo ontstaan er twee gezichten die het menselijk karakter aangeven en voor de divisie Care en Cure staan. Naast de gezichten wordt ook de stroming van de Vecht uitgebeeld. Deze rivier staat symbool voor het leven en de historische verbondenheid van de mens uit deze regio met het land. De kleur blauw staat voor lucht en water, de roestkleur voor aarde.