17 september 2021

Eén jaar Saxenburgh Medisch Centrum

Vrijdag 17 september vieren wij één jaar Saxenburgh Medisch Centrum! Voor patiënten, bezoekers en medewerkers is er een kleine traktatie. Het restaurant in het atrium serveert die dag een gratis, heerlijk vers kopje koffie of thee, mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Saxenburgh Groep.

Een jaar geleden, op 17 en 18 september 2020, verhuisden de medewerkers naar het Saxenburgh Medisch Centrum. Op 19 september volgden de patiënten. Een zeer bijzondere happening, die met militaire precisie van minuut tot minuut was geregisseerd om patiënten, apparatuur en voorraden te verhuizen. Inmiddels zijn wij een jaar verder.

Het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum
Wij introduceerden nieuwe werkwijzen. De aanmeldprocedure voor poliklinische patiënten was even wennen, maar de gastvrouwen zijn als vanouds graag behulpzaam hierbij. Er zijn twee centrale wachtruimtes in het atrium, de grote lichte centrale hal met restaurant voor iedereen. We hebben veel nieuwe apparatuur in gebruik genomen, zoals de SPECT-CT, PET-scanner, een nieuwe MRI als aanvulling op de onverminderd bijzondere open MRI. Onderzoek en behandeling kunnen hierdoor in veel gevallen dichtbij huis plaatsvinden in ons eigen nieuwe ziekenhuis.

Het afgelopen jaar verleenden wij zorg onder lastige omstandigheden als gevolg van COVID-19. De flexibele inrichting van het nieuwe ziekenhuis heeft ons hierbij enorm geholpen. De acute zorg kon snel extra IC-bedden inrichten en piekbelasting opvangen, isolatie van coronapatiënten op de verpleegafdeling was goed te realiseren, waardoor reguliere zorg deels kon doorgaan. Hoe fijn was dat!
Het bevalbad van de afdeling Vrouw en Kind is een doorslaand succes en blijkt vooral voor pijnbestrijding voor en bij het bevallen een goede oplossing.
Wij horen veel waardering van opgenomen patiënten voor de lichte, natuurlijke inrichting en het eigen sanitair op de patiëntenkamers. Daar is iedereen heel blij mee.

Natuurlijk waren er kinderziektes, maar die zijn opgelost. Vanwege de bijzondere omstandigheden hebben we het afgelopen jaar niet maximaal kunnen profiteren van ons nieuwe ziekenhuis, maar dat is van voorbijgaande aard.

Vol vertrouwen
Wij kijken met genoegen en vol vertrouwen vooruit naar de oplevering binnenkort van De Vleugel - het laatste vernieuwde polikliniekgedeelte met enkele gespecialiseerde poliklinieken van onder andere gynaecologen, KNO-artsen en urologen - die via een gang aan het Saxenburgh Medisch Centrum is verbonden.  

Wij zijn dankbaar voor uw vertrouwen in ons. Niet alleen het afgelopen jaar in het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum, maar zeker voor al die jaren in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis.

Vrijdag 17 september vieren wij op bescheiden schaal één jaar Saxenburgh Medisch Centrum.
In de loop van volgend jaar, als de omstandigheden het toelaten, gaan wij groots uitpakken en tonen wij u maar wat graag ons mooie nieuwe ziekenhuis. Een ziekenhuis waar wij met z’n allen trots op mogen zijn!

Wouter van der Kam,
Voorzitter Raad van Bestuur.  

Ruud Blankenburgh, internist
Voorzitter medische staf