08 oktober 2021

Dagbesteding – “Net één grote familie”

Saxenburgh Aleida Kramer is al jaren een vertrouwde naam in Coevorden en omstreken. In en nabij dit woonzorgcentrum bieden wij verschillende vormen van zorg. U kunt hier terecht voor dagbesteding (lichamelijke beperkingen of geheugenproblematiek), revalidatiezorg of wonen met zorg (psycho-geriatrie). Ook vindt u hier een wijksteunpunt, waar u binnen kunt lopen voor een kop koffie, maaltijd of activiteit. Aan het woord is Willy Strijk, die gebruik maakt van de dagbesteding.

Dagbesteding – “Net één grote familie”

“Mevrouw Strijk (76) is thuis gebleven, zeg maar Willy”, woont in Dalen met haar man, met wie ze al 53 jaar is getrouwd en die haar mantelzorger is. Bijna twee jaar gaat ze naar dagbesteding ’t Bolwerk van Saxenburgh, gevestigd in Saxenburgh Aleida Kramer in Coevorden.

Willy staat positief in het leven en tapt graag een mopje. Ze houdt van tuinieren en machinaal borduren. Samen met haar man die imker is, stond ze jarenlang op de braderie. Door verschillende herseninfarcten heeft Willy fysieke beperkingen. Daardoor lukt huishoudelijk werk niet goed meer. Dat was in 1985 aanleiding om als administratieve kracht aan de slag te gaan. Na haar laatste infarct kan ze haar linkerarm niet goed meer gebruiken en door ‘kortsluitingen’ is haar zicht beperkt. Dat maakt het beoefenen van haar hobby’s lastig. Haar man steunt haar zoveel mogelijk.

Ze revalideerde in de RevalidatieUnit bij Saxenburgh Clara Feyoena Heem. Daar zetten ze haar op het spoor van dagbesteding. “Eerst gooide ik dat een eind weg, maar mijn man vond het zo gek nog niet. Mijn dochter is er achteraan gegaan en ik ben heel blij nu. Thuis wordt je wereld alleen maar kleiner, hier alleen maar groter. Hier hou je contacten, thuis ben je afhankelijk van wie er bij jou komt en wie jou ergens naartoe wil brengen. Ik ben hier drie dagen in de week. Mijn man kan dan doen wat hij wil en ik wat ik wil. We drinken hier samen koffie, kletsen wat, eten hier samen brood of warm eten en rusten daarna even in de speciale rustkamer.”
 ’s Middags doen ze vaak een spelletje, waarbij Willy een sterke voorkeur heeft voor Codycross op de iPad. “Je kunt hier van alles, hout bewerken, of wat lekkers bakken, alles mag, niks moet. We doen hier leuke dingen met elkaar. Het is net één grote familie, je kent elkaar allemaal en iedereen heeft wat. Je begrijpt elkaar en dat schept een band.”

Meer dagbesteding

Behalve in ’t Bolwerk, biedt Saxenburgh tegenover Aleida Kramer dagbesteding aan in De Burgcht, voor mensen met geheugenproblematiek.

Op zoek naar een passende zorgoplossing?
Bent u op zoek naar gestructureerde dagbesteding, een tijdelijke plek om te herstellen na een ziekenhuisopname of een prettige woonomgeving met zorg, met het gevoel van thuis?

Onze deskundige medewerkers zoeken graag samen met u naar een oplossing die het beste bij u past! Bel of mail met zorgcontact, T. 0523-276670, E. zorgcontact@sxb.nl.

Ook elders in de regio vindt u onze woonzorglocaties en bieden wij naast WLZ-zorg (Wet Langdurige Zorg), ook dagbesteding, revalidatie-, ziekenhuis- en thuiszorg aan. 

Binnenkort verwacht
Lees hier binnenkort het verhaal van meneer Van der Meulen over wonen met zorg in Saxenburgh Aleida Kramer.