17 november 2021

"Ik had verschillende scenario’s in mijn hoofd, maar dat ik op het punt van bevallen stond.."

Ruim 7 procent van de baby's in Nederland wordt te vroeg geboren. Dit heeft een enorme impact op ouders en de rest van het gezin. Soms moeten baby's lang in het ziekenhuis blijven, waardoor een intensieve periode ontstaat. Voor ouders is het fijn als zij op de best mogelijke zorg voor hun kindje kunnen vertrouwen tijdens een hectische tijd. Dit geldt ook voor de ouders van Noud. Noud werd met 33 weken en 5 dagen prematuur geboren. Vandaag, op Wereld Prematurendag, vertelt de moeder van Noud hun verhaal.

"14 oktober 2021 is een dag voor mij en mijn partner om nooit te vergeten. Deze dag zou de start zijn van mijn zwangerschapsverlof, maar dat liep even anders. Ik ben aan het herstellen van een blaasontsteking en twijfel eerst of de toename van de buikpijnklachten die nacht naweeën hiervan zijn of dat het wellicht voorweeën zijn. In de loop van de nacht ontstaat daar bloedverlies bij en heb ik de verloskundige gebeld. Al snel zijn mijn man en ik in het Saxenburg Medisch Centrum en blijkt, na verschillende onderzoeken, dat er al 2 tot 3 centimeter ontsluiting is.

Dit nieuws kwam totaal onverwachts. Ik had verschillende scenario’s in mijn hoofd, maar dat ik op het punt van bevallen stond was nog niet eerder in mij opgekomen. Al snel kwamen verschillende disciplines (waaronder de kinderarts en gynaecoloog) langs om ons te voorzien van informatie.  Direct werd gestart met de weeënremmers, longrijping en antibiotica profylaxe. De medicatie bleek overdag zijn werk te doen, want de weeën die ik in de nacht had meegemaakt waren inmiddels verdwenen. Rond 19:45 begonnen de weeën weer toe te nemen, deze kwamen frequenter, werden krachtiger en duurder langer. Om 20:45 bleek ik 4 centimeter ontsluiting te hebben en nog geen drie kwartier later was de ontsluiting al 9 centimeter. Om 22:15 mocht ik beginnen met persen en om 22:33 is onze zoon Noud geboren met 33 weken en 5 dagen.

Direct na de geboorte bleek Noud al een enorm sterk mannetje te zijn. Noud woog 2585 gram en was 45 centimeter lang. Noud had gelukkig geen zuurstofondersteuning nodig, waardoor hij direct een half uur na de geboorte bij mij heeft mogen buidelen. Noud had telemetrie om zijn vitale controles in de gaten te houden, een infuus, een sonde voor de voeding en lag 6 dagen in de couveuse, waarna hij de couveuse verruilde voor een wiegje.

Noud is prematuur geboren en wij als ouders hadden hier nog weinig kennis van. Zowel de kraam- als kinderafdeling hebben ons enorm goed bijgestaan in deze periode. Wij zijn bekend geworden met ontwikkelingsgerichte zorg. Het is van belang dat Noud zo min mogelijk prikkels ervaart. Door onze handen op zijn hoofd en lijfje te leggen geven wij hem geborgenheid tijdens alle handelingen die wij uitvoeren (verschonen van de luier, het wassen en aankleden etc.) Zo bijzonder om te zien hoe rustig Noud hiervan wordt.

Op voorhand werd ons verteld door de kinderarts en de verpleging dat wij er rekening mee moesten houden dat Noud tot de uitgerekende datum (27 november 2021) in het ziekenhuis zou zijn. Iedere dag dat Noud eerder naar huis zou mogen, zou mooi meegenomen zijn. Het was bekend dat Noud de sonde voor de voeding nog een lange tijd zou moeten houden. Mijn man en ik hebben van de verpleging geleerd hoe wij sondevoeding moesten toedienen. Dit alles om ervoor te kunnen zorgen dat onze kleine vent eerder met ons naar huis zou mogen.

De eerste dagen na de bevalling moest alles bezinken, maar tegelijkertijd werd alles ook vrij snel ‘normaal’. Dit kwam doordat Noud al snel na zijn geboorte van alle ‘toeters en bellen’ af mocht en liet zien dat hij een heel sterk mannetje is. Iedere dag bereikte Noud een nieuwe mijlpaal, dit alles werd bijgehouden in het couveusedagboek. Voor altijd een aandenken aan deze periode, waarin alle lieve zusters verhaaltjes schreven over hoe Noud het iedere dag deed en alle lieve teksten met wensen voor de toekomst. Ook wij als ouders konden in dit dagboek schrijven. Fijn om van je af te kunnen schrijven en daarbij een hele mooie herinnering voor later.

Na twee weken, op 28 oktober 2021, hebben wij met zijn drieën het ziekenhuis al mogen verlaten. Wij zijn alle artsen, het verplegend- en ondersteunend personeel van het Vrouw Kind Centrum dankbaar voor de goede begeleiding en zorgen tijdens deze intense periode."