15 juni 2015

Saxenburgh Groep versterkt samenwerking met Isala

De Saxenburgh Groep die de ziekenhuiszorg in de regio Hardenberg, Coevorden, Ommen en omgeving verzorgt, en Isala uit Zwolle versterken de samenwerking. Op 8 juni tekenen de bestuurders van beide zorginstellingen in Zwolle een samenwerkings-overeenkomst.

Het fundament voor de toekomst van de algemene ziekenhuiszorg in de regio Hardenberg, Coevorden en Ommen wordt hierdoor verstevigd. Patiënten die topklinische zorg nodig hebben, krijgen een verwijzing naar Zwolle. De topklinische zorg in Zwolle wordt daardoor verder versterkt. Patiënten krijgen met deze vorm van samenwerking de best mogelijke behandeling, dichtbij wanneer het kan en topklinisch als het moet.
In de samenwerkingsovereenkomst spreken beide ziekenhuizen met elkaar af om de algemene zorg uit de regio Hardenberg, Coevorden en Ommen en de topklinische zorg in Zwolle optimaal op elkaar te laten aansluiten. Medisch specialisten van beide huizen wisselen kennis uit en houden vaardigheden op peil.

Volgens Henri Janssen, bestuurder van de Saxenburgh Groep is de samenwerking met Isala Zwolle noodzakelijk en in het belang van de patiënten uit de regio Hardenberg, Coevorden en Ommen. Kleine, regionale ziekenhuizen moeten samenwerken met andere zorgorganisaties om het hele zorgaanbod laagdrempelig beschikbaar te houden. De keuze voor Isala Zwolle is een positieve keuze die door beide medische staven wordt ondersteund.

De ziekenhuizen werken al langer met elkaar samen. Het aanbod van spoedeisende zorg en intensive care in de regio wordt gezamenlijk ingevuld. Ook een aantal medisch specialismen, waaronder sinds begin dit jaar Gynaecologie, heeft nadere afspraken gemaakt over samenwerking ten behoeve van patiënten. Rob Dillmann, bestuurder van Isala Zwolle: ‘De topklinische zorg, zoals hartoperaties, dotteren en moeilijke kankeroperaties worden in Zwolle uitgevoerd. Onder het motto ‘dichtbij als het kan, verder weg als het moet’ kunnen patiënten voor algemene zorg en spoedeisende zorg in hun directe woonomgeving in Hardenberg terecht. Dit is vooral voor veel oudere, chronische patiënten prettig.’

De overeenkomst tussen Isala Zwolle en de Saxenburgh Groep versterkt met name de basis voor samenwerking tussen medisch specialisten. Beide ziekenhuizen blijven zelfstandige organisaties.