15 juni 2022

15 juni: Dag van de schoonmaker

15 juni, Dag van de Schoonmaker, de dag waarop alle schoonmakers in Nederland in het zonnetje worden gezet. Ook wij kunnen niet zonder de schoonmakers van Asito en onze eigen schoonmakers, die er dag in dag uit voor zorgen dat we onze zorg in een schone en hygiënische omgeving kunnen leveren.

Speciaal voor vandaag spraken we met Paulette, zij maakt vier dagen per week schoon op de OK. Een bijzonder beroep waar je wel een sterke maag voor moet hebben. “Bij mijn sollicitatie werd gevraagd of ik tegen bloed en dergelijke kan, daar heb ik gelukkig geen problemen mee.” En dat is maar goed ook, want na een operatie kom je regelmatig bloed tegen in de operatiekamer. “Bloed, maar soms ook huid of botsplinters.” aldus Paulette.

Als patiënt merk je daar niets van, dankzij de inzet van het schoonmaakteam van de OK. Het team bestaat uit vier collega’s, waarvan twee collega’s overdag zorgdragen voor een kleine schoonmaak tussen de operaties door. Even de vloer schoon en een schoon bed natuurlijk. Aan het einde van de dag beginnen de collega’s alvast met het schoonmaken van de operatiekamers die niet meer in gebruik zijn. Paulette en haar collega van de avondploeg nemen het over. Zodra het operatieprogramma klaar is, kunnen zij in alle rust de operatiekamers grondig schoonmaken. Van de tafel tot aan de wielen van de krukjes, de muren en de lampen. Alles wordt grondig onder handen genomen. Naast de operatiekamers maakt Paulette tijdens haar avonddienst een groot deel van het OK-complex schoon, zoals de koffiekamer van de OK-collega’s en de ruimtes waar patiënten worden opgevangen voor en na de operatie. Ook krijgt de steriele afdeling, waar alle instrumenten steriel worden gemaakt, een beurt, net als de wasstraat en alle klompen die overdag zijn gebruikt. “Soms zijn dat wel 30 of 40 paar klompen, en sommige moeten flink worden geboend.” Tussendoor is er af en toe tijd om even een praatje met elkaar te maken. “De sociale contacten, dat vind ik erg belangrijk aan het werk en dat vind ik ook erg leuk!”

Op meerdere van onze locaties zetten de schoonmakers van Asito én de schoonmakers die bij Saxenburgh werkzaam zijn, zich dagelijks in voor een schone werk- en leefomgeving voor collega’s, patiënten, cliënten en bewoners. Vandaag, op de Dag van de Schoonmaker, zeggen we nog eens extra: Bedankt! Jij maakt het verschil!