24 juni 2022

25 juni: aandacht voor vitiligo

Ieder jaar wordt op 25 juni aandacht gevraagd voor vitiligo. Ook de afdeling dermatologie van het Saxenburgh MC wil op de Wereld Vitiligo Dag stilstaan bij deze huidziekte. Vitiligo is een pigmentstoornis die bij 2% van de bevolking voorkomt. We hopen door het delen van kennis meer bekendheid te geven aan vitiligo en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

Wat is vitiligo?
Bij vitiligo is er sprake van een pigmentstoornis. De huid van mensen met vitiligo verliest namelijk op sommige plekken haar pigment. Hierdoor ontstaan er witte vlekken en witte verkleuringen op de huid. Vitiligo is niet besmettelijk. Wel kan het erfelijk zijn.

Hoe ziet vitiligo eruit?
Doordat de huid op sommige plekken pigment verliest, ontstaat er een duidelijk contrast tussen de gezonde en aangedane huid. Op de aangedane huid ontstaan witte plekken. Dit kunnen kleine witte plekjes op de huid zijn, maar het kan ook gaan om een heel lichaamsdeel. Niet alleen de huid zelf verliest pigment. Het kan ook voorkomen dat de haren op dat gebied wit kleuren. Je ziet vitiligo vaak rondom de mond, neus, geslachtsdelen, op de voeten, handen, oksels, ellebogen en op de knieën.

Waardoor ontstaat vitiligo?
Waarom verliest je huid dan opeens pigment? Wat er aan de hand is, is dat de pigmentcellen kapot gaan. Hierdoor kunnen ze geen pigment meer aanmaken. Met als gevolg: witte vlekken op de huid. De precieze oorzaak is niet bekend, er wordt vanuit gegaan dat vitiligo een auto-immuunziekte is. Dat betekent dat je lichaam als het ware afweerstoffen aanmaakt tegen je eigen gezonde pigmentcellen. Vitiligo komt vaker voor bij mensen die een schildklierziekte hebben.

Kan er iets aan gedaan worden?
Vitiligo is niet te genezen. De behandelmethoden zijn erop gericht om de pigmentvlekken minder zichtbaar te maken, pigmentverlies tegen te gaan of pigmentaanmaak te stimuleren.


Een crème met corticosteroïden of calcineurineremmers kan uitbreiding voorkomen en voor herstel van pigmentatie zorgen. Bescherming van de witte vlekken met een zonnebrandcrème wordt aangeraden. De witte plekken verbranden namelijk gemakkelijker dan gepigmenteerde huid. Toch kan zonlicht er ook voor zorgen dat het pigment terugkomt. Daarom is lichttherapie eveneens een mogelijkheid bij uitgebreide klachten. Hiervoor worden patiënten tot een jaar lang twee keer per week op onze polikliniek behandeld om het pigment terug te laten keren. Bij stabiele witte vlekken die niet meer uitbreiden kan gekozen worden voor pigmenttransplantatie in het SNIP (Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen). Veel patiënten kiezen voor camouflagetherapie. Dit heeft geen genezende werking, maar richt zich op het minder zichtbaar maken van de witte vlekken via een huidtherapeut. Met behulp van de juiste camouflage kleur en juiste manier van aanbrengen kunnen de vlekken verborgen worden.