13 juli 2022

10 feiten en fabels over zonbescherming

Bijna iedereen weet wel dat je je, als je veilig van de zon wilt genieten, in moet smeren met zonnebrandcrème of jezelf op een andere manier kunt beschermen tegen de zon. Er is dan ook veel informatie te vinden over hoe je dit kunt doen. Maar welke informatie over zonbescherming klopt nu, en welke fabels moeten we niet meer geloven? Dermatoloog van Dalen geeft antwoord op tien veelgehoorde stellingen over zonbescherming.

1. Zonnebrandcrème moet je na een jaar weggooien omdat het dan niet meer goed werkt.

Feit: Zonnebrandcrème is na openen maar maximaal twaalf maanden te gebruiken. Na opening of als de fles warm geworden is beschermt het minder goed. Bewaar het dus niet te lang en laat het niet in de volle zon of in de hete auto liggen.

2. Smeren met factor 30 betekent dat je 30 keer langer in de zon kan zitten.

Feit: Op zich klopt dat, maar in de praktijk is dat vaak niet het geval. Je moet de crème dan zo dik smeren als pindakaas op je boterham en je moet elke twee uur opnieuw dik insmeren. Na zwemmen, zweten of afdrogen is opnieuw insmeren eveneens nodig. Ook als er ‘waterbestendig’ op het flesje staat. 

3. In Italië is de zon schadelijker dan in Nederland.

Fabel: Het is dezelfde zon, maar je bent op vakantie veel meer buiten waardoor je ook langer in de zon bent. In Italië staat de zon wel hoger aan de hemel, waardoor de UV-index, de zonnekracht, hoger is. Bescherm je huid overal ter wereld goed, met bedekkende kleding en zonnebrandcreme.

4. Huidkanker krijg je op latere leeftijd door de schade die je als kind al door verbranding oploopt.

Fabel: Het gaat niet alleen om de zonverbranding op kinderleeftijd, maar om de blootstelling aan de zon in je hele leven bij elkaar opgeteld. Hoe meer zonschade je huid oploopt in de loop der jaren, hoe groter de kans op het ontwikkelen van huidkanker. 

5. Een goedkope zonnebrandcreme is net zo goed als een duur merk 

Feit: Wat de prijs van je zonnebrand ook is, qua bescherming doen ze hetzelfde. Het verschil zit vaak in de extra’s eromheen. Denk aan de verpakking, geur of de smeerbaarheid. Toch beschermt een goedkope fles je net zo goed als een duurdere variant. Beschermingsfactoren betekenen overal ter wereld hetzelfde. 

6. Op het water verbrand je sneller dan op het land.

Feit: Dat klopt, maar ook op het strand en in de sneeuw kan het hard gaan. Water reflecteert veel zonlicht, je huid krijgt niet alleen van boven maar van alle kanten extra zonnestralen.

7. Als het bewolkt is kun je niet verbranden.

Fabel: Wolken en schaduw verminderen de schadelijke invloed van uv-straling iets, maar je kan nog steeds verbranden in de schaduw.

8. Tussen 11 en 3 moet je de zon mijden.

Feit: Zeker, dan staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst. Zelfs onder een parasol is het dan gevaarlijk. Die heeft een zonnebrandfactor van slechts 2. De UV-straling gaat er doorheen of de reflecteert eronder.

9. Met factor 50 word je niet bruin

Fabel: Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je goed smeert met zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. Daarnaast zorgt het ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.

10. Zonnebrandcrème is kankerverwekkend

Fabel: Europese wetgeving schrijft voor dat kankerverwekkende stoffen in cosmetica verboden zijn. Daarnaast is er nog een extra controle op de stoffen die gebruikt worden in cosmeticaproducten zoals zonnebrandcrème. Een gekwalificeerde veiligheidsbeoordelaar bekijkt of de gebruikte stoffen in het product veilig zijn. Zonnebrandcrèmes kun je dus veilig gebruiken.