11 april 2016

Prothese bij schouderklachten

Dat het mogelijk is om een nieuwe knie of -heup te krijgen, weet eigenlijk iedereen wel. De schouderprothese is minder bekend. Jan van Beveren, één van de orthopedisch chirurgen in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, heeft zich gespecialiseerd in het plaatsen van deze prothese en voert deze ingreep al jaren uit met veel enthousiasme. Jan van Beveren: “Wij hebben mooie spullen op de OK liggen en kunnen het hele palet aanbieden".

Door het logistieke proces te optimaliseren kunnen mensen snel worden gezien en de operatie vlot ondergaan. Wachttijden van een half jaar voor een schouderprothese komen dan ook niet voor in het ziekenhuis in Hardenberg. Als uw schouder is versleten en een andere vorm van behandeling is niet meer mogelijk, dan kan het plaatsen van een schouderprothese de oplossing zijn om ernstige pijnklachten en stijfheid van het gewricht te verbeteren. Slijtage (artrose) kan ontstaan door ontstekingen (artritis) van het gewricht, maar ook als gevolg van een ongeval. Ook bij onherstelbare peesscheuren rond de schouder kan een schouderprothese een oplossing zijn.

Orthopedisch chirurg Jan van Beveren en physician assistent (PA) Wendy Horsman leggen uit dat er diverse soorten schouderprothesen bestaan. Het gebruik hangt af van de afwijking die men vindt in de schouder. Een prothese gaat tien tot vijftien jaar mee. “In principe komen mensen vanaf een leeftijd van rond de 60 jaar in aanmerking voor een schouderprothese. Die grens is niet keihard, we kijken altijd naar de klachten en houden rekening met wat de patiënt zelf wil,” aldus Van Beveren.

Hij vervolgt: “Wij hebben binnen de Saxenburgh groep een ‘dedicated team’ op de operatiekamer dat specifiek geschoold is in schouderprothesiologie en over uitstekende kennis van zaken beschikt.” Het is bovendien niet voor niets, dat Van Beveren vaak wordt uitgenodigd om collega orthopedisch chirurgen en operatieassistenten bij te scholen op dit gebied.

Bij het plaatsen van de prothese past hij een nieuwe peessparende techniek toe, met prima resultaten. Groot voordeel is dat de schouder minder snel uit de kom schiet en de patiënt sneller kan starten met revalidatie. Normaal is dat na zes weken, nu al na twee tot vier weken.

PA Wendy Horsman voegt met trots hieraan toe: “Bijzonder is ook, dat wij over het hele jaar 2015 geen enkele diepe infectie hebben gehad bij knie- heup- en schouderoperaties. Wij hebben goede protocollen en werken daar strikt naar. Niet alleen op de OK, maar ook op de verpleegafdeling.”