27 juni 2016

Gezondheid in uw regio: Sportarts Marloes Stapel

Marloes Stapel (29) volgde haar opleiding geneeskunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen, werkte vervolgens een jaar op de SEH, begon in 2012 met haar opleiding tot sportarts in de Isala klinieken in Zwolle en heeft deze juist afgerond. Eén van haar hobby’s is – hoe kan het ook anders – sporten.

“Als kind heb ik veel verschillende sporten gedaan en op dit moment ben ik een hardloopster, een beginnend tennisster en doe ik mee aan verschillende sportlessen zoals bootcamp of intens. Daarnaast houd ik erg van reizen en doe ik in mijn vrije tijd graag leuke dingen met vrienden en familie.”

Haar komst naar Hardenberg per 1 maart betekent dat de afdeling sportgeneeskunde, in samenwerking met Isala Zwolle, in een nieuw jasje wordt gestoken. Tot op heden was er één keer per maand een sportarts werkzaam in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, deze werkzaamheden zijn door de komst van Marloes inmiddels uitgebreid naar minimaal twee dagen per week, op maandag en donderdag. De intentie is dat de afdeling zich gaat ontwikkelen tot een sportmedisch centrum Sportvitaal Vechtdal voor alle sporters en overige bewoners van het Vechtdal en zuidoost Drenthe. 

Sportgeneeskunde is er zowel voor de recreatieve als topsporter, maar ook voor mensen die willen bewegen en daarbij klachten ondervinden. Marloes: “Het sportgeneeskundige aanbod is erg breed, zoals onderzoek en advies bij blessures, onderzoek bij inspanningsgebonden klachten, preventieve sportmedische onderzoeken, verplichte sportkeuringen voor een sportbond of opleiding, (top)sport begeleidingstaken of reactivering bij chronische aandoeningen. De sportarts is de expert op het gebied van fysieke belasting en belastbaarheid in relatie tot sport en bewegen. Tijdens een preventief sportmedisch onderzoek wordt het hele bewegingsapparaat van de patiënt beoordeeld: pezen, spieren, gewrichten, hart- en vaatstelsel en de longen.”

“Ik merk dat de specialisten in Hardenberg het interessant vinden dat sportgeneeskunde wordt uitgebreid en graag willen samenwerken. Ook het patiëntencontact is tot nu toe goed, rustig en vriendelijk. Het valt me op dat mijn collega’s op de poli revalidatie erg behulpzaam en  vriendelijk zijn, dit geldt eigenlijk voor iedereen in het ziekenhuis. De gemoedelijkheid en prettige manier van omgang zijn me in positieve zin opgevallen.”

Contact
De polikliniek Revalidatie/Sportgeneeskunde is van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 16.30 uur via ( (0523) 27 63 65 of per e-mail via sportgeneeskunde@sxb.nl