29 september 2016

STOPTOBER IN HET VECHTDAL

Met Stoptober worden rokers in heel Nederland opgeroepen om in de maand oktober 28 dagen niet te roken. Na 28 dagen niet-roken heb je 5x meer kans om blijvend te stoppen met roken. In het Vechtdal ondersteunt de gemeente Hardenberg samen met Vitaal Vechtdal en haar partners de landelijke Stoptober actie.

De aftrap
Op 3 oktober in de ochtend is de aftrap van de Stoptobercampagne in het Vechtdal in het Röpcke Zweers ziekenhuis. Om 09:00 uur zal Henri Janssen, voorzitter Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep de bal in beweging brengen en overdragen aan Leontine Verhoeven, lid Raad van Bestuur van Carinova. De pers is bij deze aftrap van de campagne van harte uitgenodigd. Vanaf dat moment rolt er 4 dagen lang een enorm grote Stoptober bal van de ene organisatie naar de andere organisatie in het Vechtdal om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Vervolgens gaat de bal langs het voortgezet onderwijs en langs ondernemers. Zie je de Stoptober bal? We roepen het publiek op om een foto te maken en deze te plaatsen op social media met hashtag #stopnu.

Scholen
Voor jongeren is een gratis app met een kennistest over alcohol, roken en drugs ontwikkeld. De app geeft antwoord op vragen zoals: Hoeveel procent van de rokers stopt succesvol bij de eerste poging? De app biedt informatie over alcohol, drugs en roken. De test helpt jongeren hun kennis te vergroten en geeft hen inzicht in de risico’s en gevaren van deze middelen. De app is samen met jongeren uit Hardenberg ontwikkeld. Op woensdag 5 oktober om 13:30 uur zal de lesbrief van de kennistest door wethouder Jannes Jansen worden overhandigd aan de docenten op de Nieuwe Veste.

Ondernemersontbijt
'Een gezonde leefstijl van werknemers: een rol voor de werkgever? Dat thema staat woensdag 5 oktober om 07:45 uur centraal tijdens het ondernemersontbijt. Een ongezonde leefstijl zoals roken, te veel alcohol drinken of ongezond eten is steeds vaker ook op het werk merkbaar. Werknemers worden ziek of zijn minder inzetbaar. De bijeenkomst maakt werkgevers meer bewust van het belang van duurzame inzetbaarheid van werknemers. Een onderdeel van het programma is ‘Stoppen met Roken op de Werkvloer’ dat speciaal is ontwikkeld voor bedrijven en nu wordt gelanceerd.

Media
Ook in de media gaan wij onze inwoners attenderen op de actie en bieden wij via de huisartsen en het ziekenhuis ondersteuning bij het stoppen met roken. Het jongerenwerk van de Stuw, de GGD en Tactus Verslavingszorg zijn partner in deze actie. Er is een gezamenlijke poster ontwikkeld die de positieve effecten van het stoppen met roken weergeeft: na 1 dag ruikt je adem frisser, na 5 dagen heb je een betere ademhaling en meer energie, na 28 dagen 5x meer kans om blijvend te stoppen, na een maand heb je een betere en mooiere huid en na een jaar houd je al snel € 1200 over!