16 november 2016

Start expertisecentrum stolling-antistolling

De toepassingen en het gebruik van geneesmiddelen rondom antistolling worden steeds complexer en vragen om steeds meer afstemming in de keten van de patiënt. Om tot een betere afstemming en beleid van behandelingen te komen hebben de vakgroepen Interne Geneeskunde en Cardiologie van de Saxenburgh Groep besloten een expertisecentrum stolling-antistolling te realiseren.

Verschillende hulpverleners kunnen betrokken zijn bij de behandeling en het beleid van patiënten met antistolling. In situaties waarbij er veranderingen optreden in het antitrombotisch beleid, zoals rond interventies (operaties, endoscopieën, etc.), maar ook bij bijvoorbeeld bloedingen, is afstemming van de zorg een uiterst kritisch en lastig onderdeel en een potentiële bron van fouten. Het expertisecentrum is voor de zorgprofessional in onze regio (huisartsen, tandartsen, medisch specialisten, etc.) met vragen over antistollingsmedicijnen. De patiënt kan met vragen terecht bij de voorschrijver van het geneesmiddel, dit is meestal de specialist van het ziekenhuis of de huisarts.

Yvonne Tromp, internist-hematoloog bij de Saxenburgh Groep is medisch leider van de trombosedienst: “Onze trombosedienst behoort al jaren tot de top 3 van Nederland en ook voor 2015 is recent bekend geworden dat dit weer het geval is. De trombosedienst kan vragen met betrekking tot de vitamine K antagonisten (acenocoumarol oftewel Sintrom® en fenprocouman oftewel Marcoumar®) beantwoorden.”

Tromp: “De nieuwe antistollingsmedicijnen zorgen voor een revolutie in tromboseland. Patiënten hoeven niet meer voor controle van de stolling naar de trombosedienst, wat bloedprikken overbodig maakt, de controlefunctie en vraagbaakfunctie van de trombosedienst valt voor deze patiënten nu weg. Bij operaties, ingrepen etc. moet gestopt worden met deze middelen, dit roept veel vragen op bij zorgprofessionals, zij kunnen met deze vragen en andere vragen hieromtrent bij ons expertisecentrum terecht.”

Sinds november is het expertisecentrum bereikbaar voor vragen. Op werkdagen van 8.00 – 17.00 uur via de expertisetelefoon (0523 – 27 62 90). Voor vragen van 17.00 – 8.00 uur en in het weekend/op feestdagen kan de dienstdoende internist of cardioloog benaderd worden via de receptie van het ziekenhuis (0523 – 27 60 00).