09 januari 2018

Knieoperatie voorkomen of uitstellen met BART

BART staat voor Bewegen met ARTrose. Volgens orthopeed Hilbrand van de Belt is verantwoord bewegen het beste middel om pijnklachten te verminderen. Hij werkt hiervoor intensief samen met huisartsen en Sportservice Hardenberg.

"Een paar maanden geleden komt Klaas bij mij op het spreekuur. Hij heeft pijnlijke knieën door slijtage van het kraakbeen in het kniegewricht. Zelf denkt hij dat een operatie, een nieuwe knie, hem helpt om weer beter te lopen. Als ik hem adviseer om meer te gaan bewegen, kijkt hij daar vreemd van op. “Bewegen doet pijn”, zegt hij. “Dat kan toch niet goed zijn?”

Sportservice Hardenberg

"Ik leg Klaas uit dat bewegen in eerste instantie pijnlijk is, maar dat het op termijn ervoor zorgt dat alle spieren en banden rondom de knie sterker worden. Dat daarmee zijn pijnklachten afnemen en hij een operatie kan voorkomen. Klaas is helemaal niet gewend om te sporten en staat er wat sceptisch tegenover. We onderzoeken met een fysiotherapeut goed waar de pijn vandaan komt en met dat advies gaat hij naar Sportservice Hardenberg."

Zwemmen en wandelen

"Bij Sportservice Hardenberg krijgt Klaas een personal coach. Eerst moet hij daar wat om lachen, maar gaandeweg krijgt hij plezier in het samen bewegen. Hij merkt dat hij sterker wordt en ontdekt dat hij door te zwemmen en te wandelen zelf zijn conditie kan verbeteren. Als straks de begeleiding van de personal coach stopt, meldt hij zich aan bij de wandelgroep in zijn woonplaats en blijft hij twee keer per week zwemmen met zijn vaste clubje. Klaas ontdekt dat hij zelf heel veel invloed heeft op de pijn die ontstaat door artrose en dat hij door te bewegen een operatie nog jarenlang kan uitstellen."

Heeft u artrose en wilt u door meer bewegen actief werken aan uw conditie? Aanmelden voor project BART kan ook via uw huisarts.