25 januari 2018

Goed leven met uitgezaaide borstkanker

Gelukkig genezen steeds meer vrouwen van borstkanker. Toch blijft er een groep vrouwen die de diagnose uitgezaaide borstkanker krijgt. Volgens Ruud Blankenburgh, internist-oncoloog, zijn er ook dan goede behandelmogelijkheden.

Als vrouwen horen dat de borstkanker is uitgezaaid, is de eerste reactie paniek. Mensen denken dan dat hun einde nabij is en reageren daar heftig op. Dat is heel begrijpelijk. Ik vertel dan dat je niet geneest van deze kanker, maar dat we wel de groei van de borstkankercellen kunnen vertragen en je een goede kwaliteit van leven kunt houden.”

Genieten van de kleinkinderen
“Ik denk nu aan Geertje, een vrouw van 65 jaar die uitgezaaide borst-kanker heeft. In onze gesprekken vertelt zij dat het contact met haar beide kleindochters het allerbelangrijkste in haar leven is. En dat ze graag actief bij hen betrokken wil blijven. Daarom sluiten we in de medicatie aan bij wat voor Geertje belangrijk is en kiezen we samen voor een middel met minimale bijwerkingen. Kwaliteit van leven gaat voor Geertje boven het bereiken van een hoge leeftijd.”

Nieuw: Palbociclib
“Een nieuw middel voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker is Palbociclib. Dit is een bewezen effectief middel dat de zorgverzekeraar vanaf 1 augustus vergoedt. Wij zetten dit middel al vanaf begin dit jaar in, omdat we verwachten dat we daarmee behandeling met chemotherapie kunnen uitstellen en onze patiënten een zo goed mogelijk leven kunnen leiden. Het middel remt de groei van de borstkankercellen en heeft milde bijwerkingen. Dat geeft vrouwen in deze situatie een goede kans op waardevolle jaren.”