26 januari 2018

Röpcke-Zweers Ziekenhuis stapt over van papieren folders naar digitale patiënteninformatie

Na een proef op enkele poliklinieken van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg gaan alle medisch specialismen van de Saxenburgh Groep, waarvan het ziekenhuis deel uitmaakt, Inforium inzetten als digitaal hulpmiddel om alle patiënten op een veilige manier van betrouwbare informatie te voorzien.

De meeste poli’s gebruiken het systeem al, met ingang van 6 februari zijn ze er allemaal klaar voor. Met deze digitalisering kan het ziekenhuis beter inspelen op de behoefte van patiënten aan meer informatie over een ziektebeeld of behandeling. Bovendien is de informatie makkelijker toegankelijk voor patiënten die moeite hebben met het lezen van een folder.

Inforium is een systeem dat informatie op maat aanbiedt, samengesteld door de zorgverlener. Naast tekstuele informatie is er bij een groot aantal diagnoses en behandelingen ook beeld- of geluidsmateriaal beschikbaar. De patiënt krijgt van zijn arts een openbare hyperlink (URL) toegestuurd via een beveiligde mail en kan deze thuis openen, steeds opnieuw bekijken en delen met familie of vrienden. Deze link bevat een verwijzing naar een patiëntenfolder op de website van het ziekenhuis en naar bestaande websites en/of gevalideerde filmpjes op YouTube, die door de eigen specialist al zijn aangemerkt als bron met betrouwbare informatie. Er wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijke vakverenigingen, landelijke platformen en patiëntenverenigingen.

Leuk en nuttig
“Wij zien op onze poli steeds vaker, dat de patiënt op internet heeft gezocht naar informatie over een bepaald ziektebeeld of behandeling. Het risico bestaat daarmee, dat het teveel of onjuist is. Met Inforium krijgt de patiënt wèl de juiste en actuele informatie. Wij hebben als artsen namelijk zelf al een selectie gedaan. De patiënt weet op die manier, dat de informatie die hij krijgt ook betrouwbaar is.” Dat zegt chirurg Esther van den Ende van de Saxenburgh Groep. Zij heeft samen met enkele collega’s aan de wieg gestaan van de introductie van het digitale systeem in het Hardenbergse ziekenhuis, dat hiermee voorloper is in de wijde regio.
“Hoe fijn kan het zijn dat je als patiënt niet alleen een folder krijgt, maar ook een animatiefilmpje over een knieoperatie of het knippen van keel- en neusamandelen”, vervolgt ze. Het is niet alleen leuk, maar ook nuttig. Denk aan mensen die moeite hebben met lezen bijvoorbeeld. Dan is een instructiefilmpje over het gebruik van een bepaald medicijn of het verwisselen van stomamateriaal wel zo prettig.” De papieren folder blijft voorlopig overigens wel beschikbaar, voor wie nog niet zo digitaal is ingesteld.

Verbinding met huisartsen
In de regio werken ook enkele huisartsen met Inforium. De huisarts kan de patiënt op deze manier goed voorbereiden op het poliklinische spreekuur in het ziekenhuis. Voor met name kwetsbare groepen kan dit een uitkomst bieden.
Met de digitale patiënteninformatie heeft de patiënt de juiste informatie op het gewenste moment.