23 februari 2018

IK PAS: 30 dagen zonder alcohol

Gewoon gezellig een glaasje, toch? Feit is dat 60% van de 65+ers 7 dagen per week drinkt. Is hier iets mis mee dan, kunt u zich afvragen? Alcohol drinken is een gewoonte die er geleidelijk insluipt. Alchohol drinken beperkt zich niet alleen meer tot verjaardagen en feestjes. We drinken steeds vaker op momenten en bij gelegenheden waarbij dat vroeger niet gebruikelijk was: bij het koken, tijdens de maaltijd of als slaapmutsje. Opvallend is dat naarmate de leeftijd stijgt het alcoholgebruik toe lijkt te nemen.

De landelijke actie, IkPas, roept mensen op om gedurende 30 of 40 dagen geen druppel te drinken. Voor die actie, een initiatief van diverse gemeenten, GGD-en, instellingen voor Verslavingszorg en het Trimbos-instituut is de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen gekozen. 

Is alcohol drinken voor u een gewoonte geworden? En wilt u weten hoe u zich voelt zonder alcohol? Drink dan eens een maand niet. U kunt erdoor afvallen, fitter worden en beter slapen.

De landelijke actie IkPas maakt even stoppen makkelijker: u krijgt steun en tips. Op 1 maart 2018 gaat de campagne van start. Meer weten over de voordelen van minderen of stoppen met alcohol? Kijk naar de Thuisarts-film Minder drank.

De huisartsen in het Vechtdal, Carinova, Saxenburgh Groep, Alfa-college, Tactus, gemeenten Ommen en Hardenberg en werkgevers doen actief mee met aandacht vragen voor het onderwerp 'minder alcohol drinken'. 1 maart 2018 start de IkPas periode: 30 dagen zonder alcohol. Doe mee met IkPas met Vitaal Vechtdal! Schrijf je vandaag nog in en zet je alcoholgebruik op pauze.

Wie gezonder wil leven, heeft voor dat doel best wel wat over. Maar stoppen met alcohol? Dát gaat voor veel mensen weer net even te ver. Vitaal Vechtdal brengt samen met huisartsen, werkgevers, onderwijs, zorgprofessionals en gemeenten mogelijkheden om minder alcohol te drinken onder de aandacht bij de inwoners.

Door (tijdelijk) geen alcohol te drinken, merk je welke rol alcohol (vaak onbewust) in je leven speelt. In het boekje 'Minder alcohol drinken' lees je waarom minder alcohol drinken goed is voor je gezondheid. Nog belangrijker: praktische tips om aan de slag te gaan. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij alle huisartsen in het Vechtdal.