20 maart 2018

Motorrijden na bovenbeenamputatie

Zonder motorrijden en hardlopen is het leven van Tjerk de Ruiter niet compleet. Als revalidatiearts begrijpt hij daarom de noodzaak van mensen om ondanks hun beperking weer te kunnen sporten.

 "Toen de Nederlandse snowboarder Bibian Mentel haar onderbeen vanwege kanker moest laten amputeren, zei haar arts: 'we krijgen je wel weer aan het lopen'. Maar lopen was niet genoeg voor Bibian en ze antwoorde 'ik wil weer snowboarden'. Vier maanden later stond ze op haar snowboard op de piste en won ze het Nederlands Kampioenschap.

Dit voorbeeld is tekenend voor wat wij als revalidatieartsen doen. Wij laten mensen - ondanks hun beperking of handicap - terugkeren naar wat ze liefste doen."

De wens van Joop

"Ik denk aan Joop, een man van 53 jaar. Hij was een gepassioneerd motorrijder tot hij na een ongeval een bovenbeenamputatie moest ondergaan. Joop had maar één wens: weer terug op de motor. De instrumentenmaker heeft toen in overleg met mij een prothese voor hem gemaakt en we hebben gekeken welke spieren Joop moest trainen om weer te kunnen rijden. Juist die combinatie van prothese en spierkracht bepaalt of iemand kan rijden."

Aanpassingen richtlijn CBR

"Tot 2016 mocht iemand met een bovenbeenamputatie volgens het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) niet motorrijden. In hun richtlijn was de diagnose bepalend. Dat betekende dat Joop niet meer op de motor kwam. Ik was het daar niet mee eens. In mijn optiek moet de functie, dus dat wat iemand kan, leidend zijn. Daarom heb ik samen met de Stichting Mobiliteit voor Gehandicapten en het CBR de richtlijnen herschreven. Het resultaat is dat mensen zoals Joop weer mogen motorrijden. Dat ze hun passie weer de ruimte kunnen geven."

Meer weten over de mogelijkheden voor revalidatie binnen de Saxenburgh Groep? Kijk op onze website www.saxenburgh.nl