01 mei 2018

Een dag op de Spoedeisende Hulp

Jaarlijks bezoeken ongeveer 9000 patiënten de Spoedeisende Hulp. De SEH is zeven dagen per week 24 uur per dag open. Op de SEH worden patiënten met acuut ontstane gezondheidsproblemen behandeld. SEH-verpleegkundigen Arjanne Paalman en Els van der Noordaa helpen de patiënten die binnenkomen.

“Wij zien alle spoedpatiënten met uitzondering van bevallingen. De categorie patiënten is enorm breed: van pijn op de borst tot botbreuken. Over het algemeen weten wij dat een patiënt komt, omdat het door huisarts of ambulance aangekondigd is. Dan lezen we ons (als dat mogelijk is) alvast in door middel van het patiëntendossier.

Als SEH-verpleegkundige zien we elke patiënt binnen vijf minuten voor triage. Dit is het beoordelen van de patiënt, waarna we deze in een categorie indelen, naar de ernst van de verwondingen of ziektebeeld. Zo kan het voorkomen dat iemand met een niet levensbedreigende klacht (bijv. een gebroken pols) moet wachten tot alle spoedpatiënten geholpen zijn. Alle onderzoek (bloedprikken, foto’s of hartfilmpjes maken, etc.) wordt door ons gedaan. Na diagnose beslist de arts waar de patiënt heengaat. Gipsen gebeurt op SEH.”

Gastvrijheid is heel belangrijk. Mensen moeten soms lang wachten. Uitleg, geruststelling en een kopje koffie doet wonderen. We proberen altijd aan te geven hoe lang iemand nog moet wachten. Afhankelijk van de situatie en de emotie mag er een familielid bij de onderzoeken op de SEH zijn.

Wij doen dit werk omdat het zo afwisselend is, je weet nooit wat de dag gaat brengen. De dynamiek, snelheid en wisseling van patiënten houdt het interessant. We zien bij spoedpatiënten gelijk resultaat van ons handelen, het is dankbaar werk.”