08 mei 2018

Psycholoog in het zorgcentrum

Marloes Lubbers is psycholoog in ’t Vlierhuis in Ommen, samen met collega Jeanine Mijnders. Hier wonen mensen met geheugenproblemen in een kleinschalige woonvorm. Dementie veroorzaakt soms moeilijk hanteerbaar gedrag. Reden om de psycholoog in te schakelen.

“Wij observeren, adviseren en brengen kennis over. Samen met de zorg zoeken wij naar oorzaken van bepaald gedrag. Je let op de uitdrukking van iemand, hoe is de omgeving en hoe reageert deze persoon daarop. Lichamelijke ongemakken ga je uitsluiten. Op basis van mogelijke oorzaken stellen wij een plan op. Voorbeeld: Een bewoner was steeds aan het tikken. Dat kan een teken zijn van te weinig prikkels krijgen. Dan gaat zo iemand zelf prikkels creëren. Het kan helpen om iets in de hand te geven om in te knijpen of te  voelen. Ander voorbeeld: Een meneer die onrustig was. Hij kreeg een bril om te poetsen. Dat zorgde voor rust. Hij had een taak die nuttig was, want het was zijn eigen bril.

Familie
Familie is heel belangrijk. Bij de intake bespreken wij met hen de levensloop, om de persoon te leren kennen en niet alleen de ziekte. Wie en wat was deze persoon. Zo kunnen wij beter aansluiten bij de beleving in de verschillende fases van de ziekte; geruststelling bieden, meegaan in de emotie of zintuiglijke activering. Meegaan in de beleving - bijvoorbeeld kinderen van school halen - kan voelen als liegen, maar is geruststellend voor de bewoner. Beleefplekjes ’t Vlierhuis zoekt continu naar extra zorgmogelijkheden, zoals een
muziektherapeut, therapiepaardje, deurstickers voor herkenning en beleefplekjes. Binnenkort richten we binnen een buitenplaatsje in met bank en pergola. De gedachte is dat bewoners dan niet doelloos rondlopen, maar genieten van de omgeving. Ook werken wij aan leefcirkels, waarbij - afhankelijk van de bewoner - met behulp van een polsband de deur van de afdeling open gaat. Dat geeft vrijheid. Wat biedt de bewoner de meeste kwaliteit van leven. Dat is onze leidraad. Als ik een glimlach zie, dan denk ik: Die bewoner heeft het fijn hier.”

Voor meer informatie over wonen met zorg? Zorgcontact: T. (0523) 27 6670 , E. zorgcontact@sxb.nl of vul het contactformulier in.