18 juni 2018

Huiselijke sfeer in DialyseCentrum Hardenberg

DialyseCentrum Hardenberg is één van de kleinste zelfstandige centra in Nederland. Hier komen mensen met nieraandoeningen. Een nefroloog is een arts die gespecialiseerd is in het diagnosticeren en behandelen van nierziekten. Nefroloog Julide Bayrak vertelt waar het DialyseCentrum zich mee bezig houdt.

“Nieren zijn het belangrijkste filter in ons lichaam. Ze zuiveren het bloed, waardoor afvalstoffen en vocht het lichaam verlaten. Als je nieren nauwelijks nog werken en een transplantatie niet (meteen) kan, dan moet er gedialyseerd worden. Dit kan met een kunstnier (hemodialyse) of een slang in de buik (buikspoeling). Met een kunstnier wordt het bloed gezuiverd via een doorlaatbaar membraan. Het bloed van de cliënt wordt via een naald met een slangetje uit het lichaam gehaald en na zuivering in de kunstnier via een tweede naald teruggebracht in het lichaam. Bij buikspoeling wordt met een slang in de buik een vloeistof in het lichaam gebracht die na enkele uren wordt verwijderd na filtering van afvalstoffen door het buikvlies.

In het DialyseCentrum ligt onze focus op preventie, het uitstellen of mogelijk voorkomen van dialyse. Op de nierpoli begeleiden we de cliënt op het gebied van voeding, medicatie en welbevinden. Als dialyseren toch nodig is, helpen wij ook met de sociale aspecten. Denk aan belangrijke keuzes op het gebied van werk, hobby’s en vakantie. Naast de goede interne samenwerking tussen de nefroloog, verpleegkundige, diëtist en maatschappelijk werker is er ook een prettige samenwerking met UMC Groningen rondom het transplantatietraject.

De individuele behoeften van de cliënt en het zo prettig mogelijk laten verlopen van de behandeling is belangrijk. Elke dialysestoel heeft een multimediaset waarop cliënten tv kunnen kijken of games kunnen spelen. We bieden tussendoortjes en men mag tijdens de behandeling een broodmaaltijd of warme maaltijd eten. Familie en vrienden zijn van harte welkom een kopje koffie mee te drinken.”

Wilt u een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek of een rondleiding? Neem dan contact op via tel: (0523) 27 67 90 of e-mail: dialysecentrumhardenberg@sxb.nl. Kijk voor meer informatie op de website: www.dialysecentrumhardenberg.nl