04 juli 2018

Aandacht voor ondervoeding

Binnen de Saxenburgh Groep is er veel aandacht voor kwaliteit en veiligheid. We screenen patiënten en bewoners bijvoorbeeld op ondervoeding. Diëtist Marian Brans vertelt hoe dit in zijn werk gaat.

“Ondervoeding ontstaat als iemand een langere tijd minder energie, eiwitten en voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan leiden tot een verminderde conditie, slechtere wondgenezing, hogere kans op infecties en zelfs een verhoogde sterftekans. Ook iemand met overgewicht kan ondervoed zijn. De opmerking: ’Ach, ik heb wel wat reserves’, is dus niet terecht. Ondervoeding is gevaarlijk, want door een tekort aan eiwitten neemt de spiermassa af en wordt de huid slechter (verhoogde kans op doorligplekken), de kans op vallen neemt toe. Daarom vinden we het zo belangrijk om ondervoeding te herkennen en tegen te gaan.

Eten is een sociaal gebeuren. Het is daarom niet gek dat ondervoeding voornamelijk bij ouderen voor komt. Alleen eten is niet gezellig, door fysieke ongemakken vermindert de eetlust of vergeet men zelfs te eten (Alzheimer). Ook oncologiepatiënten zijn een risicogroep. Door kuren kan misselijkheid optreden, waardoor de eetlust afneemt. Binnen de Saxenburgh Groep screenen we deze risicogroepen op ondervoeding via een vragenlijst, de SNAQ. Een hoge score betekent ernstige ondervoeding. Dan bieden we eiwit- en energierijke tussendoortjes aan, zoals kwark, kaas, vla, en chocolademelk en/of aanvullende drinkvoeding. Het ezelsbruggetje dat we gebruiken: Verhoogde SNAQ = extra snack!

Eén van mijn werkzaamheden als diëtist is het berekenen van voedingslijsten; krijgt iemand voldoende eiwit binnen? Samen met de roomservice medewerker bedenken we een voedingsplan om gezondheidswinst bij de patiënt te behalen. De samenwerking hier is erg goed, we hebben korte lijntjes met de afdelingen, verpleegkundigen en artsen.”