17 juli 2018

Vrouwen en hart- en vaatziekten

Er zijn duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen in het ontstaan van hart- en vaatziekten. De signalen zijn bij vrouwen vaak minder duidelijk en de hormonen hebben invloed. Cardioloog José Drost ziet dagelijks patiënten met hart- of vaatproblemen.

Hart- en vaatziekten komen zowel bij mannen als vrouwen voor, hoewel bij vrouwen vaak pas op latere leeftijd, na de menopauze. “Vrouwelijke hormonen lijken tot de overgang te beschermen. De signalen bij vrouwen zijn vaak minder duidelijk. Een hartinfarct bijvoorbeeld; het typische signaal van drukkende pijn op de borst, die uitstraalt naar andere delen van het lichaam, is niet altijd aanwezig. Vagere klachten zoals kortademigheid, duizeligheid of vermoeidheid kunnen ook signalen zijn. Wees alert en ga op tijd naar de huisarts als u zulke klachten ervaart!”

Slagaderverkalking ontwikkelt zich ook anders. Bij vrouwen slibben de vaten gelijkmatiger dicht, over een grotere lengte en het bloedvat sluit minder snel af. “Dit kan tot vervelende klachten leiden. De schommelingen van hormonen tijdens de menstruatiecyclus, een zwangerschap of de overgang kunnen van invloed zijn op het ontstaan van hart- en vaatziekten.” Na een zwangerschapsvergiftiging hebben vrouwen een verhoogd risico. Door medicatie, controle en een gezonde leefstijl (niet roken, voldoende bewegen, wisselend en gezond eten) is het risico te verminderen.

“Binnen de Saxenburgh Groep kunnen patiënten voor alles terecht, een pacemaker, hartkatheterisatie, een MRI of echo, enzovoort. Als u gedotterd of geopereerd moet worden, verwijzen we u voor de ingreep naar Zwolle of Enschede. Nadien vindt het vervolgtraject gewoon weer bij ons plaats. U wordt dichtbij huis geholpen, naast Hardenberg is er ook spreekuur in Coevorden, Ommen en Westerhaar. Twijfelt u over klachten, bespreek dit met uw huisarts en wacht niet te lang. Uw huisarts kan bij twijfel altijd schakelen met mij of een andere cardioloog van de Saxenburgh Groep.”