24 juli 2018

Onbezorgd genieten van vaarvakantie

Voor de achtste keer organiseerde de Saxenburgh Groep een vaarvakantie voor de bewoners van haar zorglocaties. Aan boord van de Prins Willem Alexander genoot de heer Koops samen met zijn echtgenote van enkele ontspannen dagen.

Op 8 april stapten 50 cliënten, 28 medewerkers - inclusief kok – en 18 vrijwilligers van de Saxenburgh Groep aan boord voor een heerlijke vakantieweek op de Hollandse wateren. Linnengoed, eten en drinken, tilliften, rolstoelen, belevenistafel, duofiets en spelletjes waren al ingescheept. Het echtpaar Koops beleeft deze vakantie samen. Joop Koops woont in Zorgcentrum Aleida Kramer, zijn vrouw Riek is mee als vrijwilligster van Zorgcentrum ’t Welgelegen en Aleida Kramer.


Riek vertelt: “Thuis had ik voor 200% de zorg voor mijn man. Dat heb ik afgestaan aan het zorgcentrum. Nu kunnen wij leuke dingen doen. Je leeft apart, maar Joop heeft een mooie kamer in Aleida Kramer en ik ga elke dag naar hem toe. In het weekend pakken we een terrasje, gaan met de duofiets op pad of naar onze dochter voor een klusje. Wij proberen een zo normaal mogelijk leven te houden.”


Aan boord werkt Riek volgens rooster. De combinatie vrijwilliger en gast was even wennen, maar al gauw durft ze te genieten van het intensieve samenzijn met haar man. “Dit nemen ze ons niet meer af.” Voor Joop is de vakantie een mooie afleiding. Even uit het ritme van alledag, in een andere omgeving. Heel fijn is de extra aandacht voor de cliënt door de bijna één op één begeleiding. Er valt volop te beleven, zowel aan boord als op de wal. Joop geniet met volle teugen van het voorbijtrekkende landschap. “Je ziet heel veel watervogels, van die duikeenden.” Het schat zoeken in de onderzeeër bij de marine, samen met Aad op de duofiets, was helemaal top. Riek: “Het maakt niet uit of je 19 of 90 bent. Zó mooi om te zien hoe die jonge meisjes met de oudere mensen omgaan. Het is aan boord één grote familie.”


Ook in 2019 staat er een vaarvakantie gepland. Ditmaal mag de mantelzorger mee.