11 oktober 2018

De Stekkenkamp op unieke locatie

De Stekkenkamp is een dagcentrum voor (jongere) mensen met niet aangeboren hersenletsel en geheugenproblemen. Coördinator Ina Huige en cliënt Annie Kosse vertellen over deze unieke locatie, een authentieke boerderij net buiten Ommen, bij het bos.

In De Stekkenkamp komen mensen met bijvoorbeeld parkinson, CVA, dementie of de gevolgen van een ongeval. Ze komen uit de wijde regio: Ommen, Hardenberg, Twenterand, Dieverbrug, Hoogeveen, Coevorden, Dedemsvaart, Sibculo, Kloosterhaar. Je kunt er alleen terecht met een indicatie voor dagactiviteiten of WLZ.

Eigenwaarde

“Wij geven de mensen hier een nuttige daginvulling en het gevoel van eigenwaarde. Wij wandelen, fietsen,schilderen, beeldhouwen, keramieken, fitnessen, onderhouden onze eigen tuin en die van het Vechtgenotenhuis, hakken hout voor de kachel, van alles,” zegt Ina Huige. “Als je jonger bent en je fit voelt, zijn de geheugenproblemen soms nog heftiger. Je hebt nog wel energie, maar loopt tegen dingen aan als je vergeetachtig bent. Hier heb je lotgenotencontact. De activiteiten ontspannen niet alleen, ze zijn ook therapeutisch. Wandelend in de natuur praat je makkelijker. Als je bezig bent met klei oefen je de spierkracht van je hand. Als je graag buiten werkt en ziet dat de tuin er netjes bij ligt, voel je je nuttig.”

Thuiskomen

Aan de wand hangt de lijfspreuk: ‘Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen en er zal een wereld voor je opengaan.’ Annie Kosse uit Slagharen is met haar 78 jaar de oudste cliënt van De Stekkenkamp. “Je bent hier zo heerlijk vrij, niets hoeft. Ik maak schaaltjes voor mijn kleindochters, puzzel, wandel met de hond of ga naar de fitness. Het personeel is super, net als de locatie. Het geeft mij een gevoel van thuiskomen.”

Meer weten? Bel (0529) 45 66 77 of mail dagbehandelingstekkenkamp@sxb.nl. Het is mogelijk om in overleg om 10.00 uur vrijblijvend even langs te komen voor kennismaking