07 november 2018

Echtpaar Wapstra vertrekt voor zorg naar Ommen

Het echtpaar Wapstra kampeert al 44 jaar in Ommen. Volgens hun kinderen zijn zij daar meer thuis dan in hun woonplaats Lelystad. Hun zorgondersteuning hebben zij dan ook in Ommen gezocht; mevrouw in Zorgcentrum ’t Vlierhuis, meneer in Woonzorgcentrum Nijenhaghen.

Meneer Wapstra gaat alle dagen naar zijn vrouw in ’t Vlierhuis, de kleinschalige woonvorm voor mensen met geheugenproblemen.  Via het Verwantenportaal volgt hun zoon op afstand hoe het met moeder gaat. Meneer: “Het is niet gemakkelijk om de zorg voor mijn vrouw af te staan, maar je ontkomt er niet aan. Op de camping ging het niet meer. Hier probeer ik te helpen. Ik kom niet alleen voor mijn vrouw, ook voor de andere bewoners. Koffie of thee zetten bijvoorbeeld, dan kan de verzorging wat anders doen. En ik geniet er zelf ook van. Met mijn vrouw ga ik wandelen en soms een ijsje halen in de buurt. Daar geniet zij van.” Locatiemanager Alien Tuinman mengt zich in het gesprek. “De heer Wapstra is een gouden mantelzorger. Wat ik zie is betrokkenheid, gewoon proberen de dingen te doen die je thuis ook deed. Het voelt niet als bezoek.” “Ik ervaar dit ook niet als een verplichting, zo is ons leven gewoon”, aldus de heer Wapstra.

Vooral het eigen sanitair in elke woning, de fraai beklede deuren en de enorme betrokkenheid van de medewerkers sprak aan. Meneer: “Ze houden mij als partner ook in de gaten.”
Het leven van mevrouw speelt zich voor een deel af in de huiskamer, die ze samen met zes medebewoners deelt. Koffiedrinken, koken, eten, was opvouwen, spelletje doen, TV kijken, knutselen, lezen, het kan allemaal, maar er moet niks. Op de eigen kamer blijven kan ook. Therapeuten komen regelmatig langs. Niet alleen voor de bewoner, ook familie kan hen individueel of tijdens familiebijeenkomsten spreken. Een echte aanrader, vindt meneer Wapstra.

Zijn vrouw wordt goed  verzorgd in ’t Vlierhuis en zelf woont hij in een mooi en ruim appartement in Nijenhaghen, lekker dichtbij.
Vragen? Zorgcontact (0523) 27 66 70.