16 november 2018

Saxenburgh Groep trots op zorgprestaties

“Onze kwaliteit van zorg in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis maakt duidelijk een sprong voorwaarts en daar zijn wij trots op.” Dat zegt Refik Kaplan, cardioloog en lid Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep, waartoe het Hardenbergse ziekenhuis behoort. Hij verwijst naar de hoge noteringen in recent gepubliceerde onderzoeken naar de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen.

“Laat duidelijk zijn, dat de zorg in alle Nederlandse ziekenhuizen op niveau is,” zo stelt bestuurder Kaplan. “Bij de Saxenburgh Groep echter hebben wij de laatste jaren met z’n allen enorm hard gewerkt aan verdere verbetering van de kwaliteit van zorg en dat betaalt zich uit in de hoge noteringen in de Ziekenhuis Top 100 in De Stentor van vorige week en in de Elsevier lijst van Beste Ziekenhuizen van vandaag (16 november). Weet dat wij op jaarbasis ruim 50.000 unieke patiënten behandelen. Vooral de erg lage sterftecijfers in ons ziekenhuis is iets waar we blij mee zijn. Ook al zullen we het nooit perfect doen, het is wel een teken dat we meer dan de goede kant op gaan en dat de volledige staf en medewerkers met zijn allen werken en zullen blijven werken aan verdere verbeteringen.”

Boven landelijk gemiddelde
De Saxenburgh Groep staat dit jaar op respectievelijk plek 13 (Ziekenhuis Top 100) en 10 (Elsevier). De onderzoeken baseren zich op cijfers die ziekenhuizen moeten aanleveren bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd en andere publiek beschikbare informatie. Uit de cijfers blijkt onder andere, dat in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis elke chemobehandeling bij borstkanker binnen de gestelde termijn start, dat er geen enkele infectie na het plaatsen van een heup- of knieprothese is en er geen onherroepelijke complicaties na een darmoperatie zijn. Het HSMR-cijfer (sterftecijfer) na een darmoperatie is nul. De dienstverlening aan de patiënten, denk aan praktische service en voorlichting over ingrepen krijgt de hoogste score in Elsevier. “De wachttijden zijn bij ons relatief gering. Ook daarmee behalen wij de hoogste score. Dit alles moet een geruststellende gedachte zijn voor onze patiënten. Dat is echt heel bijzonder. Daarmee presteren onze artsen en hun team boven het landelijk gemiddelde,” aldus Kaplan.

Ondanks de mooie rapportcijfers stelt de Saxenburgh Groepbestuurder: “Wij gaan natuurlijk niet achterover leunen. Wij blijven scherp op de kwaliteit van zorg, want er valt altijd wat te verbeteren. Daar hebben onze patiënten recht op. Nu en straks in ons nieuwe ziekenhuis.”