13 december 2018

Darmkanker en de invloed van vertrouwen

Samen begeleiden ze patiënten bij de behandeling van darmkanker en voeren ze het slecht-nieuws-gesprek. Internist-oncoloog Ruud Blankenburgh (l) en verpleegkundig specialist Gerlinda Veurink (r) trekken als team op.

Dat doen ze samen met andere internist-oncologen, verpleegkundig specialisten en darmchirurgen van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis. Ze halen de landelijke norm voor darmoperaties die gesteld is om de kwaliteit van darmkankeroperaties te kunnen borgen.

Invloed van angst
“Ik vertel mensen het slechte nieuws. Ik zeg hoe het is, zodat iemand precies weet waar hij aan toe is. Het is een gesprek over leven en confrontatie met de dood,” vertelt Ruud. Gerlinda: “Ik kijk hoe de patiënt het oppakt en of hij de boodschap goed begrijpt. Angst kan een rol spelen bij het maken van behandelkeuzes. Door samen met de patiënt in gesprek te gaan over de mogelijke behandelingen en eventuele angsten, komen we uiteindelijk tot een gezamenlijke keuze van behandeling.

Vertrouwen
Het gaat om vertrouwen terugkrijgen in het lichaam, vertrouwen in de behandeling, vertrouwen in het team dat om je heen staat, vertrouwen in toekomst”. Ruud vult aan: “En vertrouwen van andere ziekenhuizen. Laatst besloot een specialistenteam van een academisch ziekenhuis om de patiënt die ik had doorgestuurd eerst te behandelen met chemo en daarna te opereren. Zij keken alleen naar de onderzoeksresultaten. Ik ken de patiënt persoonlijk én ken de fysieke conditie. Op mijn dringende advies is de volgorde van de behandeling omgedraaid met goed resultaat voor de patiënt. Ze vertrouwen op mijn expertise, maar óók op mijn kennis van de patiënt. Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat ze perfect behandeld worden als ze zich bij ons melden met een probleem. En dat kunnen ze”.

Meer weten? Bekijk het profiel van Dr. Ruud Blankenburgh hier.
Voor betere overleving is vroegtijdige screening van belang. Meer informatie leest u op https://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-darmkanker/uitnodigingsoverzicht