14 mei 2019

14 mei: Dag van de beroerte

Niet meer uit woorden kunnen komen, een scheve mond, een arm en/of been niet meer kunnen bewegen of voelen. Dat zijn een aantal verschijnselen die kunnen voorkomen bij een beroerte. Elk jaar krijgen er 43.000 mensen een beroerte, dat betekent gemiddeld 117 mensen per dag. Vandaag, 14 mei, is het Dag van de beroerte. Wij laten onze neuroloog dr. Vlieg aan het woord.

“Een beroerte, ook wel CVA genoemd, is een overkoepelende term voor een herseninfarct, TIA en een hersenbloeding. Bij een herseninfarct en een TIA verstopt een bloedpropje een bloedvat. Hierdoor kan er geen bloed doorheen stromen. Het verschil is dat bij een TIA de klachten maximaal 24 uur duren en bij een herseninfarct duren de klachten langer dan 24 uur. Bij een hersenbloeding is het bloedvat kapot en stroomt het bloed het bloedvat uit. Dit zorgt ervoor dat de hersenen onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen waardoor er functies uitvallen.” We spreken dan van een beroerte. legt neuroloog Vlieg uit.

Behandelingen van beroertes binnen Saxenburgh

Het ontstaan van neurologische verschijnselen tot het starten van behandeling kunnen we opdelen in twee perioden, namelijk de Symptom-to-door time en de Door-to-needle time. De eerste periode omschrijft de periode tussen begin van klachten en de aankomst van de patiënt op de Spoedeisende Hulp. “De acute opvang van patiënten met een beroerte gebeurt door neurologen en SEH-artsen op de Spoedeisende Hulp. Binnen Saxenburgh kunnen wij 24 uur per dag, 7 dagen per week acute behandelingen van herseninfarcten bieden.“

De tweede periode, de Door-to-needle time, is de periode van Spoedeisende Hulp tot het starten met de acute behandeling. Deze tweede periode wordt gebruikt als belangrijke prestatie-indicator voor de kwaliteit van neurologische zorg. De intraveneuze trombolyse is hierin een standaard behandeling geworden. Bij deze behandeling wordt er via een sterke bloedverdunner geprobeerd het bloedpropje op te lossen. De kans op herstel wordt hiermee groter, al is er wel een tijdslimiet. Aangetoond is dat deze behandeling, mits uitgevoerd binnen 4,5 uur na het ontstaan van de eerste neurologische verschijnselen, effectief en veilig is. “Het is daarom van cruciaal belang om patiënten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te brengen om te kunnen starten met deze behandeling.” aldus Vlieg.

Saxenburgh heeft een stroke-unit waar patiënten nadien nauw in de gaten worden gehouden. Vanuit hier wordt ook gestart met revalidatie.

“Daarnaast zetten wij verdere onderzoeken in om risicofactoren voor het krijgen van een beroerte in kaart te brengen. Risicofactoren zijn onder andere een hoge bloeddruk, roken, verhoogd cholesterolgehalte, hartritmestoornis (boezemfibrilleren), suikerziekte, overgewicht en slaapapneu syndroom. Door risicofactoren zo goed mogelijk te behandelen streven we ernaar om de kans op herhaling van een beroerte zo klein mogelijk te maken. Uiteindelijk zoeken we een plek waar iemand verder de tijd krijgt om te herstellen. Dit kan thuis, op een revalidatieplek in het verpleeghuis of in een revalidatiecentrum.” vertelt Vlieg.

“Wanneer we in de eerste uren zien dat iemand herstelt en de behandeling aanslaat, geeft dit een goed gevoel. Zeker bij patiënten die eerst volledig afhankelijk waren met veel uitval en na behandeling geen uitvalsverschijnselen meer hebben. Dat maakt me als neuroloog erg trots op de ontwikkelingen in ons vak.“

Herken de verschijnselen van een beroerte

Het is belangrijk dat mensen de verschijnselen van een beroerte herkennen en meteen 112 bellen. Want hoe eerder we een acute behandeling kunnen beginnen, hoe groter de kans op herstel. Dat een deel van de mensen te laat in het ziekenhuis arriveert voor een dergelijke behandeling is helaas niet te vermijden. Mensen worden wakker met uitval of zijn alleen als het gebeurt. Door kennis over beroerte te vergroten hopen we het aantal terug te dringen.

Wat kunt u doen? De kans op een beroerte verkleint u als u de risicofactoren van een beroerte zo goed mogelijk behandelt. Mocht er wel een beroerte optreden:

Mond, spraak, arm. Beroerte alarm. Bel 112!

 

Luist de uitzending van Radio Oost - Goedemiddag Overijssel hier waarin Dr. Vlieg te horen is.