12 mei 2019

Trots op jou! - Blog V&VS

De Dag van de Zorg, een aangewezen dag om jou als zorgtopper te bedanken voor jouw professionele, betrokken en liefdevolle zorg. Het zijn de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Daarom de hartelijke felicitaties met deze dag, de verjaardag van Florence Nightingale.

Als ik mij een voorstelling wil maken van Florence, zie ik een sterke, ietwat robuuste vrouw voor me met haar op de kiezen. Ze staat haar mannetje en heeft de broek aan, althans, figuurlijk. Tijdens haar werk loopt ze rond in een stijf gestevende witte jurk met een keurig verpleegsters kapje. Als ik de foto bekijk, was het geen wit maar zwart of in ieder geval iets donkers wat ze aanhad.

Gelukkig maar dat we dat allang niet meer dragen, het lijkt me zeer ongemakkelijk. Maar zou Florence het wel goedkeuren dat we tegenwoordig ook vaak in onze eigen kleding rondlopen? Ik vraag het me af. Maar de tijden zijn veranderd. Misschien heeft Florence niet eens kunnen bedenken dat er zoveel zorg aan de mensen thuis zou worden gegeven.

Maar het allerbelangrijkste wat zij voor ons vak heeft gedaan, is het een naam geven. Bestaansrecht en reden tot opleiden. Aan haar hebben we de oorsprong van ons vak te danken. En wat voor een vak. Een prachtig, boeiend, afwisselend en steeds uitdagend beroep. Geen dag is het zelfde, geen mens krijgt dezelfde zorg, geen mens is ook hetzelfde. Wat een mensenkennis moet je dan bezitten. Soms is het ook moeilijk, verdrietig en zwaar. Wat een uitdaging is het dan om de zorg toch naar tevredenheid te geven of af te sluiten. Moeilijke situaties soms om te buigen naar werkbare situaties. Verdriet begeleiden, troost bieden en een luisterend oor. Zorg geven gericht op de individuele mens en er geen eenheidsworst van maken. Complimenten geven door het geven van zorg, afgestemd op de persoon. Hoe verder ik schrijf hoe meer trots ik ben op ons vak, ons beroep. Ik kan alleen maar hopen dat jullie dat net zo ervaren en dat er steeds maar weer jonge mensen opgeleid willen worden tot verzorgende of verpleegkundige. Laten wij met z’n allen ambassadeurs zijn van ons heerlijke beroep en de jonge mensen datgene meegeven wat ze hiervoor nog nodig hebben.

Wat mogen we met z’n allen blij zijn met elkaar, dat wij collega’s hebben met hart voor zorg. Geef dit aan elkaar door en geef elkaar een compliment.

Namens de VenVS
Karin Vos.