26 juni 2019

Oogheelkunde schenkt apparatuur aan 'Eye for Zambia'

Op dit moment is oogheelkundige apparatuur en medisch materiaal van Saxenburgh onderweg naar het Macha Mission Hospital in Zambia. Monique Kemme, werkzaam als verpleegkundige op de OK oogheelkunde in het Saxenburgh Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, kwam via de firma Alcon in contact met ‘Eye for Zambia’, een initiatief dat meehelpt met het opzetten van een oogkliniek in Zambia, om goed zicht mogelijk te maken voor iedereen. Met de aanschaf van de nieuwe Phaco machine de Centurion werd het mogelijk om de oude machine te doneren via ‘Eye for Care’.

In Zambia, een land met bijna 13 miljoen inwoners, zijn veel mensen blind en slechtziend. Van deze groep is 80% onnodig slechtziend of blind. Het Macha Mission Hospital heeft momenteel een kleine polikliniek oogheelkunde, waar zeer beperkte oogheelkundige behandeling mogelijk is. ‘Eye for Zambia’ wil in samenwerking met dat ziekenhuis de oogheelkundige kliniek uitbreiden om kwalitatief goede oogzorg te kunnen bieden. ‘Eye for Care’ zocht contact met de OK van Saxenburgh en zo ging de bal rollen. OK oogheelkunde kwam in contact met oogarts Samuel Verkerk en ‘Eye for Zambia’. Samuel en zijn vrouw Tamara zijn daar aan het werk en leiden ook jonge mensen op.

De Phaco Infinity machine kwam na jaren trouwe dienst in Saxenburgh beschikbaar voor een tweede leven in Zambia. Het apparaat wordt ingezet bij de behandeling van mensen met staar. De firma Beekman Transport uit Apeldoorn heeft het transport van de goederen naar de haven in Nederland belangeloos verzorgd. De OK en afdeling oogheelkunde van de  Saxenburgh: “Wij gunnen Zambia dit van harte.”