05 september 2019

Cardiologen delen kennis om hartproblemen te voorkomen

Woensdag 25 september start het eerste Saxenburgh Publiekscollege voor inwoners van de regio, in het Lokaal Opleidingscentrum LOC+ in Hardenberg. Cardioloog Marlon Olimulder heeft samen met collega José Drost, werkzaam bij Saxenburgh in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, de primeur met de interactieve lezing ‘Hart voor preventie’.

“Bewustwording van risicofactoren en mensen de kennis geven om deze zoveel mogelijk te kunnen beperken ter voorkoming van een hartinfarct en andere vaataandoeningen, dat is voor mij de drive geweest om dit Saxenburgh Publiekscollege op te zetten.”

 Saxenburgh Publiekscolleges zijn laagdrempelige informatiebijeenkomsten over uiteenlopende medische onderwerpen, verzorgd door artsen en/of andere zorgdeskundigen. Geïnteresseerden dienen zich aan te melden via bit.ly/saxenburgh_publiekscollege. Cardioloog Marlon Olimulder: “Het hart is de motor van het lichaam dat alle afzonderlijke organen voorziet van bloed en zuurstof, waardoor deze kunnen functioneren. Het beperken van risicofactoren bevordert het onderhouden van een goede hartfunctie.”

Risicofactoren

“Hoe meer risicofactoren, hoe groter de kans op het ontwikkelen van een hartinfarct en andere vaataandoeningen. Hoe beter wij de risico’s in zicht en op peil hebben, des te groter de kans dus om problemen te voorkomen. Samen met de patiënt bespreken wij, wat wij eraan kunnen doen”, aldus de cardioloog. Voorbeelden van risicofactoren zijn hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, overgewicht, suikerziekte, stress, roken en te weinig bewegen. “Juist op dat gebied kan er veel via de huisarts geregeld worden. In het ziekenhuis lopen diverse behandelprogramma’s voor patiënten die al een hart- en/of vaataandoening hebben gehad. Maar wat wij eigenlijk willen bereiken, is om klachten te voorkómen. Wij moeten een stapje terugdoen, wij moeten de ziekte vóór zijn.” 

Drempel verlagen

“Heldere uitleg over bewustwording en beperking van je risicofactoren in een interactieve sfeer is voor mij de drive geweest om dit Saxenburgh Publiekscollege op te zetten. Zo kunnen wij de drempel verlagen en de bevolking beter bereiken met adviezen voor preventie. Samen kunnen wij veel verbeteren.”

Saxenburgh Publiekscollege

Wat                  : ‘Hart voor preventie’, door Marlon Olimulder en José Drost, cardiologe
Wanneer           : Woensdag 25 september van 19.30 – 21.30 uur, met inloop vanaf 19.15 uur
Waar                : LOC+, Parkweg 1a7, Hardenber
Hoe                  : Aanmelden via bit.ly/saxenburgh_publiekscollege

Gratis toegang, uitsluitend op vertoon van e-ticket.

Download hier de poster van het eerste publiekscollege.