16 oktober 2019

Geen klachten of pijn maar wel borstkanker

Oktober is borstkankermaand en hier staan we extra bij stil. Alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ook bij mevrouw Temmink (73) uit Slagharen viel een uitnodiging op de mat.

Het is eind juni wanneer Betty Temmink zich, net als de voorgaande jaren, meldt  voor het bevolkingsonderzoek. Via de huisarts hoort ze dat de uitslag niet goed is. Ze moet voor onderzoek naar het ziekenhuis. “Dat was 4 juli, op de verjaardag van mijn man. Dat was een kleine domper. Al waren we blij dat alle  onderzoeken op één dag gepland konden worden. “  Wat een mooie dag had moeten worden, werd er één met een rauwe rand. Ze krijgt de diagnose borstkanker.

Tot  het bevolkingsonderzoek voelde Betty zich helemaal goed. “Ik had nergens pijn, had geen klachten en er was niets te zien. Daarom ben ik dankbaar dat ik ook aan dit bevolkingsonderzoek heb meegedaan.”  Dankzij het bevolkingsonderzoek werd de tumor in haar borst ontdekt en konden ze vlot overgaan tot behandelen. Exact één maand na het bevolkingsonderzoek ondergaat ze een borstamputatie.  “Ik ben blij dat er geen verdere behandeling  als chemotherapie of bestraling nodig is. Wel moet ik de komende vijf jaar hormoontabletten slikken. Natuurlijk blijft het wel confronterend wanneer ik me omkleed of onder de douche stap. Ik krijg veel steun van mijn gezin, familie en vrienden. Dat is hartverwarmend.”

Toen de huisarts haar de vraag stelde in welk ziekenhuis ze behandeld wilde worden, hoefde Betty niet lang na te denken. “Ik ben inmiddels bekend bij het Röpcke-Zweers ziekenhuis. Het voelt dan ook vertrouwd en als thuis. Van A tot Z is het personeel magnifiek. Zowel het verplegend personeel als dokters zijn betrokken en behulpzaam.”

Bevolkingsonderzoek

Heeft u een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek? Twijfel niet en ga. Ook al heb je geen klachten en voel je je goed. Denk dan even aan het verhaal van mevrouw Temmink.