23 oktober 2019

Afscheid Roy Hassankhan grondlegger Urologie Saxenburgh

Sinds 1994 werkt uroloog Roy Hassankhan in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis van Saxenburgh. Op 30 oktober neemt deze markante man en gerenommeerde arts afscheid. Hij heeft betekend voor patiënten en voor het vakgebied urologie.

Urologie is het specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen van de urinewegen bij vrouw, man en kind, zoals de nieren, blaas, prostaat en de mannelijke geslachtsorganen. De klachten die hierbij horen zijn plasklachten, incontinentie, urineweginfecties of nierstenen. Ook behandelt de uroloog kwaadaardige tumoren van nieren, blaas testis, penis en prostaat. Urologie is een ‘snijdend’ specialisme, dat betekent dat de uroloog naast diagnostisch onderzoek ook zelf operatieve behandelingen uitvoert.

Urologie staat als een huis
In 1994 werd Roy Hassankhan door de directie van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, onderdeel van Saxenburgh, naar Hardenberg gehaald om moderne urologie op te zetten. “Dat is gelukt” zegt Roy Hassankhan met een grote glimlach op zijn gezicht vanaf zijn privé-adres waar hij vakantie viert, vooruitlopend op zijn pensionering. “Inwoners kunnen bij ons terecht voor alle urologische behandelingen en nabehandelingen die nodig zijn. Ze hoeven de regio niet uit. Zeer specialistische behandelingen worden uitgevoerd door één van de ziekenhuizen waar we mee samenwerken. De urologie in Hardenberg staat als een huis. Daar ben ik trots op. Op 31 oktober ga ik met pensioen. Maar mijn vier collega-urologen verstaan niet alleen hun vak, ze hebben ook de ambitie om het verder uit te dragen, dus ik ga met een gerust hart weg. En als ze me een keer nodig hebben, help ik graag. Urologie blijft een boeiend vak.”

Mooie kink in de kabel
Op 19-jarige leeftijd kwam Roy naar Nederland om in Leiden geneeskunde te studeren. Taalproblemen had hij niet. “In Suriname heb ik alle vakken gehad die hier in Nederland ook op school werden onderwezen. Suriname is tropisch Nederland. Mijn plan was om hier twee jaar te blijven en dan terug te keren naar Suriname. Maar er kwam een mooie kink in de kabel: een mooie vrouw die nu al 47 jaar mijn vrouw is. Samen zijn we in Nederland gebleven. Het kostte veel tijd en energie om niet alleen urologie op te zetten maar ook naar een hoog niveau te tillen. In mijn vrije tijd volgde ik cursus. Dat had veel invloed op mijn privéleven maar gelukkig stond mijn vrouw daar 200% achter, anders had het niet gekund.

Gouden handen
Ik heb hier de laparoscopie geïntroduceerd. Dan verwijder je blaas-, prostaat- of nierkanker met behulp van een kijkoperatie en wordt een minder grote snede gemaakt dan bij een gewone operatie. Zo’n kijkoperatie is een grote operatie. Ik heb veel samengewerkt met dr. Knipscheer. We hadden ook een goed team met tal van uitstekende verpleegkundigen waardoor ik veel patiënten kon helpen. Sommige patiënten zeiden tegen mij: “U heeft me van klachten afgeholpen, u heeft gouden handen maar dan pakte ik hun handen en zei: ‘”Deze handen van mij zijn niet anders dan die van u. Deze handen hebben rijst geplant op het platteland van Suriname en nu werk en woon ik hier op het platteland in Nederland. Een deel van de klachten konden en kunnen patiënten zelf verhelpen door simpelweg meer water te drinken. Daarmee genezen ze zichzelf als het ware.”

Afscheid

Op 30 oktober neem dokter Hassankhan afscheid. Patiënten hebben dan de gelegenheid om hem de hand te schudden tussen 16.00 en 18.00 uur in Herberg De Bokkepruik Hessenweg 7 7771 CH Hardenberg.