27 juli 2020

Nog 8 weken te gaan: Hartjes van de regio, Kindergeneeskunde met geluid

Over 8 weken bent u voor zorg welkom in ons nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum. Eén van onze specialismen is Kindergeneeskunde. En dat gaat niet zonder geluid.

“Ja, ik teken en doe lichaamsgeluiden na” vertelt kinderarts Jaco van den Hoek. ”Als ik wil weten waar het kind last van heeft, kan ik vragen ‘heb je last van benauwdheid?’ maar als ik het geluid maak, herkent het kind of de ouder het. Ik heb een ruim assortiment in geluid, ik blaas, piep, souffle om maar een paar voorbeelden te noemen. Een kind wil ik graag weten waardoor een klacht ontstaat. Dan teken ik. Bijvoorbeeld voor een kind met hartruis leg ik de oorzaak uit aan de hand van een hopelijk duidelijke tekening. 1 op de 10 kinderen heeft een hartruis(je). Wordt er een ruisje beluisterd, dan levert dat meestal onrust op bij de ouders. Ruis hoor je niet altijd zo makkelijk bij jonge kinderen, zeker niet als ze hoesten of huilen. 10% is best veel.

Wij kunnen hier in Hardenberg vaak snel al het onderscheid maken tussen een onschuldig ruisje of dat toch verder aanvullend onderzoek nodig is via kindercardiologie van het UMCG, waar we al jaren mee samenwerken. Het hart is slechts één orgaan en wij behandelen natuurlijk het gehele kind.

We zijn met vijf kinderartsen en willen zo gezond mogelijke kinderen, daar richten we ons op. We hebben een speciale poli voor kinderlongziekten, incontinentieproblematiek, voedingsproblemen, gedragsproblemen, suikerziekte.” De overige kinderartsen zijn Germ Immink, Ginny Nolles, Marieke en Tromp Karin Zwager.

U vindt de kinderpoli via de Parallelweg/Verlengde Korte Steeg, Röpcke-Zweerslaan 2 in Hardenberg.