27 oktober 2020

Zorg vanaf de diagnose: borstkanker

Patiëntorganisaties, zorgprofessionals en onderzoekers presenteerden in september 2020 het Nationaal Actieplan voor nazorg vanaf de diagnose kanker op het online congres Kanker & Leven. Het Actieplan moet ervoor zorgen dat mensen na kanker betere nazorg krijgen die vaker wordt vergoed. Als het gaat om nazorg biedt Saxenburgh verschillende mogelijkheden.

Doordat de overlevingskansen van vrouwen na borstkanker de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd zijn is aandacht nodig voor de zorg voor de gevolgen van kanker. Goede nazorg betekent dat patiënten de zorg ontvangen die ze nodig hebben, zodat late gevolgen van de behandeling worden voorkomen of tijdig worden herkend. Late gevolgen kunnen zich bijvoorbeeld uiten in vermoeidheid, angst voor terugkeer van de ziekte, problemen met relaties en werk of fysieke schade, zoals beschadigde zenuwen.

Oncologische revalidatie

Het Saxenburgh Medisch Centrum heeft de mogelijkheid om oncologische revalidatie aan te bieden. Oncologische revalidatie helpt bij diverse lichamelijke en mogelijk psychische problemen als gevolg van kanker. Bij deze behandeling werken verschillende disciplines samen met als doel de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren. De oncologische revalidatiebehandeling kan worden geboden in alle fasen van de ziekte: tijdens de behandeling, na afloop van de behandeling, maar ook in de palliatieve fase. Het behandelprogramma bestaat uit verschillende modules en duurt in totaal 12 weken. Gedurende deze periode komt de patiënt gemiddeld twee keer per week naar het Saxenburgh Medisch Centrum.              

Het traject van mevrouw De Boer

Mevrouw. De Boer is 62 jaar als er bij haar de diagnose borstkanker wordt gesteld. Deze diagnose slaat in als een bom, maar vol moed stapt ze een pittig behandeltraject in. Ze zal beginnen met chemotherapie, nadien een operatie en indien de tumor nog niet volledig is verdwenen alsnog een behandeling met chemotherapie.

In een van de eerste gesprekken wordt gesproken over leefstijl, voeding en beweging tijdens de behandeling. De mogelijkheid voor het volgen van een revalidatieprogramma wordt benoemd, echter geeft mevrouw aan dit (nog) niet nodig te vinden. Energie is er voldoende, ze pakt haar beweging thuis door te wandelen. Aanvullende, mentale ondersteuning is ook niet nodig, ze heeft een prachtige kenniskring welke haar door dik en dun steunt in alles. Eigenlijk wil ze maar een ding, spoedig starten met de chemotherapie om de tumor aan te pakken.

“Kanker heb je niet alleen, samen behandelen we de ziekte, doorlopen we een intensief traject, om de gevolgen ervan zo minimaal mogelijk te houden en het vertrouwen te behouden”.   

Ze ondergaat de chemotherapie goed, echter vergt dit veel van haar lichaam. Haar lichaam is topsport aan het beoefenen en na 16 kuren is ze er ook letterlijk en figuurlijk klaar mee. Een operatie volgt, waarbij helaas na de operatie toch nog, hetzij minimaal tumorcellen zijn gevonden, dus zal er nog een behandeling met chemotherapie volgen.

Leefstijl, voeding, beweging
Tijdens het voorlichtingsgesprek wordt wederom gesproken over leefstijl, voeding, beweging, omgaan met het hebben gehad van borstkanker. Mevrouw geeft aan dat de vermoeidheid is toegenomen, moet vaker rustmomenten inlassen. Hiernaast vliegt het haar af en toe aan, ze is nu bijna een jaar verder, wat als de kanker terugkeert, wie zegt dat ze echt “schoon” is. Tijdens dit gesprek wordt het voorstel gedaan om haar te verwijzen naar de oncologische revalidatie voor een behandeling daar. Na enige twijfel pakt ze deze mogelijkheid toch aan en start ze met het programma. Tweemaal per week volgt ze een gevarieerd programma. Wat is ze is enthousiast! Ze volgt een programma, deels gericht op het bevorderen van haar conditie, deels gericht op het leren omgaan met het hebben gehad van kanker. Ze wordt begeleidt door een fysiotherapeut en medisch maatschappelijk werker.

Lotgenoten ontmoeten elkaar
Het programma wordt aangeboden in groepsverband wat ze erg prettig vindt. Ze maakt kennis met lotgenoten, mensen welke ook kanker hebben of hebben gehad en ook met soortgelijke klachten kampen. Deze erkenning dat er andere mensen zijn welke ook klachten hebben doet haar gek genoeg goed. Het geeft haar vertrouwen, vertrouwen in haar lichaam, haar lichaam welke moet werken aan herstel. Door dit vertrouwen terug te krijgen zal ze een mooie toekomst tegemoet gaan.

Let op! Dit jaar wordt er in oktober i.v.m. Corona geen fysieke bijeenkomst georganiseerd. Het artikel is geschreven in het kader van de landelijke borstkankermaand. Een maand waarin we extra aandacht vragen voor Borstkanker.