07 april 2021

Saxenburgh Thuis: Het verhaal van een thuiszorgcliënt

Saxenburgh Thuis. Onder die naam biedt Saxenburgh al geruimere tijd thuiszorg aan in de regio. Saxenburgh Thuis is er voor ouderen die nog thuis wonen en wel wat extra hulp kunnen gebruiken bij hun dagelijkse bezigheden. Denk aan hulp in de huishouding, persoonlijke zorg, verpleegtechnische handelingen, casemanagement dementie of een preventief gesprek thuis. Mevrouw Geertjes-Huisjes uit Hardenberg vertelt over haar ervaring met Saxenburgh Thuis.

Mevrouw Geertjes-Huisjes  (86) zit driehoog in haar appartement met uitzicht op het Hardenbergse station en iets verder het Saxenburgh Medisch Centrum. Op de plek waar ze al woonde nog voordat haar huidige appartementencomplex werd gebouwd.
In mei 2020 was er geen vuiltje aan de lucht. Mevrouw Geertjes kon en deed alles. De boodschappen, autorijden, het huishouden en zelfs vrijwilligerswerk in Zorgcentrum Oostloorn, het was allemaal geen probleem.
Totdat ze op een ochtend wakker werd en voelde dat er iets mis was. Ze was duizelig, kreeg kramp en had stekende pijn. Via de huisarts, een orthopeed en de geriater werd ze doorgestuurd naar de neuroloog. De diagnose van een nekhernia werd gesteld en daarmee konden de symptomen als de continue pijn in de armen, benen en handen worden verklaard. Mevrouw Geertjes werd vanaf de ene op de andere dag afhankelijk van anderen en dat is een hard gelag voor een sterke vrouw die tot voor kort nog vooral zorgde voor anderen.

Mevrouw Geertjes: “In het begin was het heel confronterend. Ik woon in een appartementencomplex waar vooral oudere mensen wonen. Over de gang zag ik altijd wel thuiszorgmedewerkers van Saxenburgh Thuis lopen, die bij de buren moesten zijn. Ik voelde me en was ook één van de weinigen die nog heel zelfstandig was. Maar inmiddels heb ik moeite met de kleinste dingen, als eten of naar het toilet gaan. Ik heb dus hulp nodig en moet accepteren dat de dames die ik voorheen vooral op de gang zag lopen, nu ook bij mij komen. En ik moet zeggen, ze zijn ontzettend lief en zorgzaam. Marije, de wijkverpleegkundige van Saxenburgh Thuis, heeft me voorzien van de hulp en ondersteuning die ik nu nodig heb. Van huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging tot aan de personenalarmeringknop die ik nu draag en waarmee ik, in geval van nood, hulp kan roepen.