Naar hoofdinhoud

Het verhaal van familie Leeuwenburgh | dementie

  • 8 januari 2022
  • 3 min. leestijd

Het verhaal van familie Leeuwenburgh | dementie

Casemanagement dementie is een zorgdienst die Saxenburgh Thuis aanbiedt. Karin Schoonewille en Marije Mennink zijn casemanager dementie. Deze gespecialiseerd verpleegkundigen komen bij mensen thuis in beeld als er sprake is van een ‘niet-pluis-gevoel.’ Zij zijn het luisterend oor, signaleren en onderhouden intensief contact met de cliënt en diens directe omgeving. De heer en mevrouw Leeuwenburgh uit Gramsbergen vertellen hun ervaringen met de casemanager dementie. Via de huisarts, het ziekenhuis en de geriater kwamen ze in contact met casemanagement dementie van Saxenburgh. “De ontmoetingen zijn gezellig en vertrouwd en daarmee nooit vervelend. In tegendeel juist.”

Alzheimer
Meneer en mevrouw Leeuwenburgh voelen zich thuis in Gramsbergen. Het stadje waaraan vooral meneer Leeuwenburgh zijn hart heeft verloren. Vanuit Hoeksche Waard zijn ze jaren geleden naar Overijssel gekomen om te genieten van het leven en hun welverdiende pensioen. Een grote stap vanwege de afstand van hun kinderen en hun ouders die toen nog leefden. Maar vooral vanwege de verschillen in leefomgeving en cultuur. Meneer Leeuwenburgh: “De mentaliteit hier spreekt me aan. Ik liep ooit over straat in de buurt van Rotterdam en groette iemand goedemorgen. Ik kreeg direct de vraag terug: ‘ken ik u ergens van?’ Mensen zijn hier een stuk warmer en meer betrokken.” Eigenschappen die bij meneer en mevrouw Leeuwenburgh hoog in het vaandel staan, zeker nu. Meneer Leeuwenburgh kampt sinds enkele jaren met verschillende belemmeringen en kwalen. Van epileptische aanvallen, een herseninfarct tot nu de gevolgen van Alzheimer.

Signalen omzetten in advies

Via de huisarts, het ziekenhuis en de geriatrie, of zoals mevrouw Leeuwenburgh het noemt, ‘de arts voor bejaarden’ kwamen ze in contact met casemanagement dementie van Saxenburgh Thuis. Het echtpaar kreeg hun eigen casemanager toegewezen en dat bevalt ze uitstekend. Mevrouw Leeuwenburgh: “Onze casemanager Karin bezoekt ons regelmatig thuis. We praten dan over van alles en ondertussen bestudeert ze onze situatie. Dat is ontzettend knap van haar. De ontmoetingen zijn gezellig en vertrouwd en daarmee nooit vervelend. In tegendeel juist. Maar ondertussen pikt ze signalen op en weet ze die om te zetten in het juiste advies. Zo heeft ze er ook voor gezorgd dat mijn man nu elke week een dag naar een boerderij gaat. Een plek waar hij, in de tuin of met paarden kan werken. Of waar hij met anderen een kop koffie kan drinken. Zo’n dag is voor mij als mantelzorger dan ook een dag waarop ik weer op adem kan komen.

Ook voor de kinderen

"Ik heb Karin’s nummer en kan haar altijd bellen. Het idee dat ze er is als we hulp nodig hebben is prettig. Mijn zoon vroeg laatst ook om het telefoonnummer van Karin. De casemanager is er ook voor onze kinderen. En dat is prima. Als ouder wil je toch dat je kinderen geen zorgen hebben. Daarom vertel ik wel eens iets niet. Als mijn kinderen contact hebben met een professional als Karin, dan zijn ze toch goed op de hoogte, zonder de emoties van hun moeder. Het is fijn om zo een aanspreekpunt te hebben, voor de hele familie.”

Meer diensten van Saxenburgh Thuis

Naast casemanagement dementie is Saxenburgh Thuis er ook voor persoonlijke verzorging, huishoudelijke hulp, nachtzorg, personenalarmering of specialistische wondzorg in samenwerking met het Saxenburgh Medisch Centrum.