Diagnose

Na verwijzing naar het ziekenhuis door uw huisarts of specialist, krijgt u een afspraak binnen 5 werkdagen voor onderzoek op mammapolikliniek.

Uw onderzoek op de Mammapolikliniek omvat meestal 3 onderdelen: een gesprek met de verpleegkundig specialist en chirurg in combinatie met een lichamelijk onderzoek, een mammografie (röntgenfoto van de borsten) en zonodig een biopsie (wegnemen van weefsel). Deze onderzoeken en afspraken vinden  in principe allemaal op 1 dag plaats. Voor meer informatie kunt u de volgende folders bekijken: Mammapolikliniek en de Mammografie en Punctie van de borst op de afdeling radiologie. U hoort van de chirurg de uitslag van de onderzoeken, de voorlopige diagnose en een voorstel voor een behandeling met u en uw naast betrokkene.

Indien er weefselonderzoek gedaan wordt, hoort u de uitslag van dit weefselonderzoek bij de chirurg na 5 werkdagen. Dan wordt ook de behandelmogelijkheden met u besproken.

Als u borstkanker heeft of een voorstadium van borstkanker (folder DCIS, een voorstadium van kanker), dan geeft de chirurg u en uw naasten informatie over de behandelmogelijkheden. De regieverpleegkundige is dan bij het gesprek aanwezig. Welke behandeling voor u mogelijk is, bespreekt de chirurg uitgebreid met u. Is het advies een operatie, dan geeft de chirurg (als dat mogelijk is) u de keuze tussen een borstsparende operatie (folder), het verwijderen van de borst (folder) of directe reconstructie. Tijdens de ingreep wordt, ook de schildwachtklier (folder schildwachtklierprocedure) verwijderd of indien noodzakelijk de lymfeklieren in de oksel (folder okselklierdissectie). Daarnaast kan nodig zijn; behandeling met medicijnen (chemotherapie, hormoontherapie of immunotherapie) en/of bestraling (radiotherapie).

U hoeft niet direct een keuze te maken voor een van beide operaties. U kunt hierover nadenken en de mogelijkheden bespreken met uw naast betrokkene. De regieverpleegkundige geeft u uitgebreide informatie mee over deze ingrepen/behandelingen. U kunt met haar in een vervolgafspraak over de voor- en nadelen van de operaties spreken en een keuze maken.

Zie checklist voor hulp bij keuze behandelingen op www.b-bewust.nl (borstkankervereniging)