Diagnose

Meestal zorgt een tumor in de blaas meestal niet voor duidelijke klachten. De klacht die het meest wordt gemeld is bloed in de urine, meestal zonder pijn. Andere klachten die kunnen voorkomen zijn; pijn bij het plassen en vaak moeten plassen. Wanneer men deze klachten heeft is het belangrijk ze te bespreken met een (huis)arts. De (huis)arts bespreekt de klachten en zal u waar nodig doorverwijzen naar de uroloog.

Wanneer de uroloog vermoedt dat er sprake is van blaaskanker, zal hij de blaas en de andere delen van de urinewegen uitgebreid onderzoeken. Ook worden bloed en urine (opnieuw) nagekeken.
Bij het onderzoek cystoscopie (dit is een kijkonderzoek) wordt de binnenkant van de blaas bekeken.

Tumoren van de blaas kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn: Goedaardige tumoren van de blaas worden goedaardige poliepen of benigne papillomen genoemd. De kans dat een tumor in de blaas goedaardig blijkt te zijn, is klein (ongeveer 5%).
De resterende 95% zijn kwaadaardige tumoren die verdeeld worden in niet-spierinvasieve en spier-invasieve tumoren. Bij een kwaadaardige tumor is er sprake van kanker.

Operatie
Voor een TUR-Blaas wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Via een kijkoperatie wordt tumorweefsel uit de blaas 'geschraapt'. Deze operatieve ingreep noemen we een TUR-Blaas (trans urethrale resectie van de blaas) .
Dit weefsel wordt door de patholoog nagekeken. De patholoog bekijkt met microscopisch onderzoek of de blaastumor beperkt is tot het blaasslijmvlies of toch in de blaasspier is gegroeid.

Een blaastumor kan onderscheiden worden in twee soorten:

  • De oppervlakkig groeiende blaastumor
    De tumor bevindt zich op de binnenbekleding, het slijmvlies van de blaas en is niet ingegroeid in de spierwand van de blaas. Het heeft de vorm van een paddenstoel met een steeltje vanuit de blaaswand. Soms is er een voorstadium van agressieve blaaskanker aanwezig in het blaasslijmvlies. Dit heet carcinoma in situ (CIS).
  • De invasief groeiende blaastumor
    De tumor is doorgegroeid in de blaasspier of in ander omringend weefsel, zoals het vet rondom de blaas, de prostaat of baarmoeder.