Spataderpoli

Het Saxenburgh Medisch Centrum heeft een ‘spataderpoli’ speciaal voor patiënten met problemen betreffende spataderen. Wij hebben korte wachttijden en u kunt een op maat gemaakt zorgtraject verwachten.

Bij spataderproblemen kan de huisarts of specialist u doorverwijzen naar het spataderspreekuur bij verpleegkundig specialist J.C. Koenen. Dit spreekuur vindt elke woensdag plaats op de polikliniek chirurgie. Tijdens dit bezoek ondergaat u enkele onderzoeken en wordt een behandelvoorstel gedaan. Patiënten zijn positief over de korte wachttijd. Binnen vier weken na uw huisartsenbezoek kunt u al terecht op de spataderpoli, vervolgens hoeft u slechts twee weken te wachten op uw behandeling.

Het voordeel van meerdere disciplines is dat tijdens één ziekenhuisbezoek uw diagnose, onderzoek en behandelplan duidelijk zijn. Zo hoeft u niet over langere tijd meerdere afspraken te plannen. Soms kunt u tijdens dit ene bezoek direct worden behandeld. In andere gevallen wordt een vervolgafspraak gemaakt voor de behandeling.

Varices is de medische term voor spataderen. Een spatader is een bloedvat dat uitermate kronkelend en uitgezet is. Spataderen hoeven echter niet altijd zichtbaar te zijn. In de benen zijn er 3 verschillende soorten systemen aderen. Het diepe systeem, deze aderen lopen diep in het been. Het oppervlakkige systeem, deze aderen lopen dichter onder de huid van het been en aderen tussen deze twee systemen (perforante aderen). Als we het over varices van de benen hebben, hebben we het over aderen in het oppervlakkige systeem. De 2 grootste aderen hiervan zijn de: Vena saphena magna (VSM) en de Vena saphena parva (VSP). Dit zijn de aderen waarvan meestal de kleppen defect zijn en die tot klachten lijden. Vaak zijn deze, of zijtakken hiervan, aan de benen duidelijk zichtbaar als blauwe en verdikte of voelbare, wat kronkelend verlopende aderen. Dit is niet altijd het geval.

Het Saxenburgh Medisch Centrum is in het bezit van het Vaatkeurmerk en het Spataderkeurmerk van de Hart&Vaatgroep. Hiermee voldoet het ziekenhuis aan de kwaliteitseisen die de patiëntenorganisatie stelt aan vaatzorg in Nederland.