Naar hoofdinhoud

Movember | In gesprek met prostaatkankerpatiënten

  • 30 november 2022

Movember | In gesprek met prostaatkankerpatiënten

De maand november staat in het teken van mannenziekten. Er wordt deze maand extra aandacht gevraagd voor prostaatkanker, teelbalkanker en de gezondheid van de man in het algemeen. Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Elk jaar krijgen ongeveer 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker.

Op 18 november heeft de afdeling urologie van het Saxenburgh Medisch Centrum een ‘ronde tafel bijeenkomst’ georganiseerd voor prostaatkankerpatiënten die in de afgelopen 2 jaar een RALP operatie hebben ondergaan. Dit is een operatieve radicale verwijdering van de prostaat. De kanker wordt daarmee verwijderd, maar de impact op het dagelijks leven zonder prostaat is soms groter dan op het eerste oog lijkt. (zie ook de brief)

Naast de oncologiespecialisten uit het Saxenburgh, waren 2 regiovertegenwoordigers vanuit de Prostaatkankerstichting aanwezig om de sessie te leiden.

Kennis delen

Johan Weijenberg van de Prostaatkankerstichting ging als aftrap van het gesprek in op prostaatkanker en vertelde over zijn eigen ervaringen. Hoe moeilijk een situatie ook lijkt; het begin van (mentale) genezing is acceptatie, stap voor stap vooruit en positief proberen te blijven. Johan kan nu gemakkelijker loslaten en kijkt wat de dag hem brengt. Negen patiënten hebben tijdens dit gesprek hun ervaringen gedeeld. Piet Bijmold, Prostaatkankerstichting: “Veelal zijn deze ervaringen ingrijpend geweest en meestal nog. De meeste ervaringen gingen, zoals verwacht, over (in)continentie en erectieproblemen. Hierover sprak men open en vrij. De wijze van het gesprek nodigde uit voor een open gesprek. Sommigen mannen gingen in op de mentale impact die zij ondervonden."

Vechtgenotenhuis

Het rondetafelgesprek vond plaats bij het Vechtgenotenhuis in Ommen. Florien Heuver, bestuurslid van de stichting Vechtgenoten gaf aan dat er met grote regelmaat activiteiten voor en door (ex)kankerpatiënten worden georganiseerd. Mannen zijn in dat geval niet de grootste groep bezoekers, daarom wordt er sinds kort één keer per twee maanden een herenmiddag georganiseerd. Op die manier wil het Vechtgenotenhuis voorzien in een behoefte.

* Op de foto Johan Weijenberg en oncologiespecialisten Saxenburgh (vanuit privacy redenen zijn de patiënten niet in beeld)