- Over ons
- Over Saxenburgh
Over Saxenburgh
-
- Meer...
- Links
- Nieuws en verhalen
Onze missie
Een waardig leven voor iedereen, dat is waar we het voor doen. Een leven waarin we van betekenis zijn, plezier hebben en ons goed voelen. Waarin we omzien naar elkaar en elkaar zien, horen en begrijpen. En een leven waarin we aandacht hebben voor gezondheid en vitaliteit. Dat doen we door bij te dragen aan een gezonde regio en zorg te leveren die aansluit bij uw wensen en behoeften.
Saxenburgh biedt een volwaardig pakket van basisvoorzieningen in ziekenhuiszorg, ouderenzorg, thuiszorg, revalidatie en reactivering. Daarnaast werken we samen met huisartsen en welzijnsinstellingen aan een Vitaal Vechtdal en een Gezond Coevorden. Daardoor willen we in ons verzorgingsgebied een gezonde levensstijl bevorderen, ziektes voorkomen en zorg leveren waarin een waardig leven van de cliënt en patiënt de belangrijkste drijfveer is.
Onze kernwaarden
Een aantal sterke overtuigingen vormen de basis voor al ons handelen. Of het nu gaat om ons ziekenhuis, een woon- en zorglocatie, de thuiszorg of het revalidatiecentrum. We gedragen ons herkenbaar en dragen dezelfde kernwaarden uit. Deze kernwaarden zijn:
- Onze zorg is persoonsgericht;
- We hebben aandacht voor de kwaliteit van leven
- We organiseren de zorg samen. Samen met de patiënt, cliënt en/of familie en samen met zorgverleners buiten Saxenburgh.
Onze visie
We willen onze missie realiseren met zorg die goed, veilig en dichtbij is. Met een samenhangend aanbod van zorgvoorzieningen. Samen met onze patiënten, cliënten en partners, vanuit eigentijdse inzichten.
Sterk netwerk
Saxenburgh biedt geen traditionele ziekenhuiszorg, ouderenzorg, thuiszorg en revalidatie. Wij bieden deze zorg met behulp van een sterk netwerk van partners in de regio. Een netwerk van andere ziekenhuizen, zorgverleners, ouderenzorginstellingen en andere organisaties. Op die manier benutten we alle kennis die er in de regio is en werken we samen aan goede zorg, dichtbij u.
Vier speerpunten
De samenwerking met onze netwerkpartners gebeurt op 4 verschillende gebieden. Dit zijn:
- Samenwerking met vijf verschillende ziekenhuizen, waarvan medisch specialisten ook in ons ziekenhuis actief zijn.
- Koppeling tussen ziekenhuis en ouderenzorg door samenwerking met onze eigen thuiszorg én andere organisaties
- Nauwe samenwerking met de Eerstelijns Zorg. Op drie van onze vier locaties (Ommen, Coevorden en Westerhaar) zitten medisch specialisten in het gebouw van de huisartsenpraktijken
- Samenwerking voor leefstijlverandering. Met Vitaal Vechtdal en Gezond Coevorden werken we samen met huisartsen, scholen, bedrijven en gemeenten om bewoners gezond te houden en te voorkomen dat ze naar het ziekenhuis moeten.
Onze kernwaarden
Een aantal sterke overtuigingen vormen de basis voor al ons handelen. Of het nu gaat om ons ziekenhuis, een woon- en zorglocatie, de thuiszorg of het revalidatiecentrum. We gedragen ons herkenbaar en dragen dezelfde kernwaarden uit. Deze kernwaarden zijn:
- Onze zorg is persoonsgericht;
- We hebben aandacht voor de kwaliteit van leven
- We organiseren de zorg samen. Samen met de patiënt, cliënt en/of familie en samen met zorgverleners buiten Saxenburgh.
Impressie
We werken met een enthousiast team van medisch specialisten, verpleegkundigen en ondersteunende professionals aan de beste zorg voor onze regio. Met een persoonlijke insteek en veel oog voor de dingen die u graag wilt en doet. Dat doen we iedere dag met veel plezier. Zowel in ons ziekenhuis, als op onze regionale locaties en in de thuiszorg. Kijk gerust eens rond in onze organisatie.
Jaarverslag
Op deze pagina kunt u het jaarverslag van het afgelopen jaar downloaden (PDF-formaat). Om deze te bekijken heeft u Adobe Acrobat Reader nodig. Dit programma kunt u gratis downloaden van de site van Adobe.
Onze historie
Het fundament voor Saxenburgh werd in het begin van de twintigste eeuw gelegd door twee vooruitstrevende vrouwen uit de regio. De Coevordense Aleida Gerritdina Kramer en de Hardenbergse Hendrika Aleida Röpcke-Zweers. Dankzij hun nalatenschap werden er ziekenhuizen gebouwd in Hardenberg en Coevorden.
Het dagziekenhuis in Coevorden werd opgericht nadat de (vrijgezelle) Aleida Gerritdina Kramer in haar testament bepaalde dat haar vermogen moest worden gebruikt voor het bouwen van 'een gebouw voor ziekenhuisverpleging' in Coevorden. Het ziekenhuis werd geopend op 20 januari 1905. In de jaren '30 kon het Hardenbergse Röpcke Zweers Ziekenhuis worden gebouwd dankzij een donatie van maar liefst honderdduizend gulden uit het testament van Hendrika Aleida Röpcke-Zweers.
De weg naar één Saxenburgh
De ziekenhuizen bleven zo'n 50 jaar naast elkaar bestaan, maar fuseerden in 1980. Vanaf dat moment gingen ze verder onder de naam Stichting Streekziekenhuis Coevorden-Hardenberg. Saxenburgh ontstond in september 2004, door een fusie van de Stichting Streekziekenhuis Coevorden-Hardenberg met de Stichting Zorgcentrum Hardenberg-Gramsbergen.
Na de fusie van 2004 omvat Saxenburgh het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, het Zorgcentrum Clara Feyoena Heem en Zorgcentrum Oostloorn in Hardenberg, het Dagziekenhuis Aleida Kramer en het Zorgcentrum Aleida Kramer in Coevorden en het Zorgcentrum ’t Welgelegen in Gramsbergen.
Later zijn hieraan toegevoegd: Polikliniek Ommen (september 2006), Polikliniek Westerhaar (mei 2007) en Polikliniek Slagharen (september 2009). In 2018 zijn de poliklinieken van het Dagziekenhuis Aleida Kramer verhuisd naar gezondheidscentrum De Veltstroom in Coevorden. In 2020 werd het nieuwe ziekenhuis geopend: Saxenburgh Medisch Centrum.
De naam 'Saxenburgh'
De naam Saxenburgh geeft de verbondenheid van de organisatie met de regio weer. Het verzorgingsgebied is Saksisch gebied. In tijd van nood zochten inwoners bescherming en zorg bij de burchten in Hardenberg, Gramsbergen en Coevorden. Burgh staat voor de plek waar bescherming en menselijke zorg centraal staan.
Ons logo
Het logo van Saxenburgh bestaat uit twee kleurvlakken, die gedeeltelijk door elkaar lopen. Zo ontstaan er twee gezichten die het menselijk karakter aangeven en voor de divisie ouderenzorg en ziekenhuiszorg staan. Naast de gezichten wordt ook de stroming van de Vecht uitgebeeld. Deze rivier staat symbool voor het leven en de historische verbondenheid van de mens uit deze regio met het land. De kleur blauw staat voor lucht en water, de roestkleur voor aarde.
Ons bestuur
Bij Saxenburgh willen we een prettige en veilige omgeving bieden aan cliënten, patiënten én medewerkers. Dat vraagt om een aansturing waarin verantwoordelijkheid, transparantie, verbinding, samenwerking en vertrouwen centraal staan.
Organogram

Raad van Bestuur
De Raad van Bestuur is eindverantwoordelijk voor de strategie, het beleid en de realisatie van de doelstelling van alle onderdelen van Saxenburgh, te weten het ziekenhuis, de ouderenzorg en revalidatiezorg. De Raad van Bestuur geeft leiding aan de organisatie en stemt haar beleid af met het Medisch Stafbestuur en de adviesorganen zoals de ondernemingsraad, de cliëntenraden en de V&VS (Verplegende & Verzorgende Staf).
De Raad van Bestuur van Saxenburgh bestaat uit:
- Mariska de Groot (voorzitter)
- Hans Gellekink (lid)
Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht is verantwoordelijk voor de benoeming van de leden van de Raad van Bestuur en toetst het beleid van de Raad van Bestuur op hoofdlijnen. De Raad van Toezicht geeft haar goedkeuring aan de jaarrekening en het meerjarenbeleid van de Raad van Bestuur. Daarnaast fungeert de Raad van Toezicht als klankbord voor de Raad van Bestuur bij alle mogelijke bestuurlijke en strategische vraagstukken.
De Raad van Toezicht bestaat uit:
- H. van Boggelen (voorzitter)
- prof. dr. H.A.H. Kaasjager (vice-voorzitter)
- A. Makkinga (lid)
- G. van der Bij (lid)
- D. Burger (lid)
- C.J.F.R. Mulder (lid)
Ondernemingsraad Saxenburgh
Wat is een ondernemingsraad (OR)
De OR is een onafhankelijk, wettelijk ingesteld, medezeggenschapsorgaan. De OR bestaat uit werknemers van Saxenburgh. Zij zijn door verkiezingen gekozen als vertegenwoordiger van alle werknemers. Het aantal leden van de OR hangt af van het aantal werknemers in Saxenburgh. In Saxenburgh werken meer dan 2.000 werknemers. Onze OR bestaat uit 15 OR-leden.
Wat doet een ondernemingsraad
De OR behartigt de belangen van de werknemers in Saxenburgh, zonder daarbij het belang van Saxenburgh uit het oog te verliezen. De rechten en bevoegdheden maar ook de plichten en verantwoordelijkheden van de OR zijn vastgelegd in de wet op de ondernemingsraden (de WOR).
Afhankelijk van het onderwerp denkt, praat en beslist de OR mee over de besluiten die de Raad van Bestuur van Saxenburgh van plan is te gaan nemen. Bijvoorbeeld over financiële of organisatorische zaken of personele regelingen (zoals arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim).
Missie
De ondernemingsraad Saxenburgh is mede verantwoordelijk voor een organisatie waarin het belang van de medewerkers en de organisatie centraal staan. Vertrouwen, veiligheid en open communicatie zijn hierbij centrale waarden.
Visie
De ondernemingsraad Saxenburgh:
- vertegenwoordigt de medewerkers en levert een bijdrage aan een gezonde, veilige en prettige werkomgeving;
- is zichtbaar, betrouwbaar en bereikbaar voor medewerkers;
- heeft een signalerende functie en bevordert open communicatie in Saxenburgh;
- is actief betrokken bij beleidsvorming en oefent hierop invloed uit;
- levert een actieve bijdrage aan een toekomstbestendig en financieel gezond Saxenburgh.
Overleg
De OR heeft regulier overleg met de Raad van Bestuur, de manager ouderenzorg, de manager ziekenhuiszorg, de medische staf/combi-coöperatie i.o. en de Raad van Toezicht. Daarnaast is er o.a. contact met P&O en I&F (financiën). Soms participeert de OR in tijdelijke werkgroepen.
Speerpunten van de OR
- De OR vindt het belangrijk dat er regelmatig een werkoverleg plaatsvindt. Dit is het moment voor medewerkers om gehoord te worden en om bijgepraat te worden. De OR vraagt hiervoor regelmatig aandacht bij leidinggevenden en bestuurder.
- De OR vindt concrete en volledige communicatie belangrijk. Bij vrijwel alle onderwerpen die ons passeren en besteden wij aandacht aan communicatie.
- De OR vindt gelijke kansen voor alle medewerkers belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan werving & selectie en opleidingsmogelijkheden.
- De OR heeft zich hard gemaakt dat er in Saxenburgh een MTO (medewerkerstevredenheidsonderzoek) gehouden wordt. Deze heeft in 2021 plaatsgevonden en de OR houdt vinger aan de pols.
Contact opnemen
U kunt de OR bereiken via de ambtelijk secretaris OR Betsy Slotman-Kuiperij, e-mail naar ondernemingsraad@sxb.nl.

Verpleegkundige en Verzorgende AdviesRaad (VVAR)
Bij Saxenburgh werken rond de 875 verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Wij zijn hiermee de grootste groep medewerkers in de langdurige zorg, thuiszorg, geriatrische revalidatiezorg en het ziekenhuis. Hierdoor zijn wij in hoge mate medebepalend voor de kwaliteit van zorg en de patiënt- en cliëntveiligheid binnen Saxenburgh. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is dat zorgprofessionals betrokken zijn bij het zorgbeleid van een organisatie. Dit wordt ook wel professionele zeggenschap genoemd. De Verpleegkundige en Verzorgende AdviesRaad (VVAR) is een belangrijk onderdeel om invulling aan deze zeggenschap te geven.
De VVAR is een adviesorgaan van de Raad van Bestuur (RvB). Wij willen bijdragen aan kwalitatief goede cliënten- en patiëntenzorg. Dat gaat enerzijds over invloed op het zorgbeleid (gevraagde en ongevraagde adviezen richting bestuurder(s) en andere stakeholders en gremia) en anderzijds over het professionaliseren van de beroepsgroep.
Belangrijke onderwerpen voor de VVAR zijn: professionele zeggenschap, verpleeg sensitieve uitkomsten, goede opleidingsmogelijkheden, Qualicor Europe certificering, medicatieveiligheid, goede verslaglegging enzovoorts.
We hebben regulier overleg met de Raad van Bestuur, Manager ouderenzorg, Manager ziekenhuis en de Medische Staf. Daarnaast hebben we ook regelmatig contact met manager P&O en op indicatie andere professionals uit de organisatie. We participeren in de Stuurgroep Kwaliteit en Veiligheid, Toezicht op Kwaliteit, Commissie Medicatieveiligheid en Werkgroep Patiëntparticipatie, ook vervullen we soms een rol in een tijdelijke werkgroep.
Wij hebben onze eigen visie op professionaliteit die aanvullend is op de visie van Saxenburgh. Als VVAR van Saxenburgh vinden wij de visie belangrijk omdat het duidelijkheid schept en aanzet geeft tot verdere ontwikkelingen op het verpleegkundige en verzorgende domein. Door het ontwikkelen van deze visie nemen wij ook een standpunt in ten aanzien van het verpleegkundig en verzorgend beroep binnen Saxenburgh.

Contact met de VVAR
U kunt contact opnemen via het e-mailadres vvar@sxb.nl.
Medische Staf
Het bestuur van de Vereniging Medische Staf vertegenwoordigt de medisch specialisten in bestuurlijke zaken en bij beslissingen in vergaderingen met de Raad van Bestuur. Het bestuur van de Vereniging Medische Staf bestaat uit de volgende personen:
- Noortje Jansen, gynaecoloog.
- Jaco van den Hoek, kinderarts.
- Karin Zwager, kinderarts.
Vitaal Vechtdal
Als zorginstelling vinden we het belangrijk om bij te dragen aan een gezonde regio. Niet alleen binnen onze muren, maar juist ook daarbuiten. Daarom sloten wij ons aan bij het convenant Vitaal Vechtdal. Vitaal Vechtdal verbindt ideeën, mensen en organisaties om met elkaar de kwaliteit van leven in de regio te kunnen behouden en bevorderen. Daarbij focust het zich op 4 domeinen: zorg, werk, opleiding en thuis & tuin. Vitaal Vechtdal bevat 4 programmalijnen: vroeg erbij, vitale gemeente, vitale werknemer en langer vitaal.
De initiatiefnemers
De initiatiefnemers van Vitaal Vechtdal zijn de gemeenten Hardenberg, Ommen en Coevorden, Medrie huisartsen, Saxenburgh (ziekenhuis en ouderenzorg) en Achmea. Partner vanaf het begin is TNO, die als duurzame kennispartner een bijdrage levert aan inzichten rondom gezondheidsbevordering in de regio. PricewaterhouseCoopers levert daarnaast een kennisbijdrage met betrekking tot data-analyse en business cases.
Ondertekenaars convenant Vitaal Vechtdal:
- Nijland - HAGRO Hardenberg
- A.J. Lock - HAGRO Ommen
- B.P. Schreuder - HAGRO Avereest
- H.W. Koelemeijer - HAGRO Coevorden
- G.P. Nillessen - kern Westerhaar
- P. Edgar - Achmea
- P.H. Snijders - gemeente Hardenberg
- K. Scheele - gemeente Ommen
- J.P. van der Lugt - TNO
- R. Blankenburgh – Vereniging Medische Staf Saxenburgh Groep
- P.M. Terwijn – Raad van Bestuur Saxenburgh Groep
Klik hier voor het Convenant Vitaal Vechtdal en lees meer over de achtergrond, de doelen en wie erbij betrokken zijn of ga naar www.vitaalvechtdal.nl
Kwaliteit en veiligheid
Binnen Saxenburgh hebben kwaliteit en veiligheid de hoogste prioriteit. We willen dagelijks een optimale behandeling en verzorging bieden aan iedere patiënt of cliënt. Om die kwaliteit en veiligheid continu te verbeteren en borgen ontwikkelden we een kwaliteitssysteem, behaalden we verschillende keurmerken, verzamelen we uw ervaringen én zorgen we ervoor dat onze medewerkers regelmatig worden bijgeschoold.