Naar hoofdinhoud

Mantelzorg stimuleren in tijden van personeelstekort

Mantelzorg stimuleren in tijden van personeelstekort

Binnen Saxenburgh is sinds een half jaar het project Informele Zorg van start gegaan. Dit project richt zich op het stimuleren en ondersteunen van mantelzorg, oftewel: zorg door naasten die een persoonlijke band hebben met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers worden steeds belangrijker, zeker nu de druk op de professionele zorg door personeelstekorten blijft toenemen.

Waarom dit project?
Ouderen blijven tegenwoordig steeds langer zelfstandig wonen. Als zij uiteindelijk verhuizen naar een woonzorglocatie, is de zorgvraag vaak al intensief. Veel van hen kunnen niet meer alles zelf en hebben ondersteuning nodig. In sommige gevallen zijn familieleden al betrokken in de zorg voor hun dierbare, nog vóór de verhuizing naar een woonzorglocatie.

Door de inzet van mantelzorgers ook binnen de woonzorglocaties te stimuleren, ontstaat er ruimte voor professionals om zich meer te richten op complexe zorg. Dit betekent dan wel dat de samenwerking tussen familie en zorgprofessionals goed afgestemd moet zijn: afspraak is afspraak. Heldere communicatie en vertrouwen zijn hierin essentieel.

Meerdere oogpunten
De projectgroep Informele Zorg bestaat uit negen betrokken leden, ieder met hun eigen kennis, ervaring en motivatie. Eén van hen is Kees Oosterhof, vertegenwoordiger van de cliëntenraad ouderenzorg: “ik zorg ervoor dat het perspectief van de cliënt, maar ook hun familie wordt meegenomen in het opstellen van afspraken en richtlijnen. Familie is namelijk een belangrijk onderdeel, vooral als de cliënt niet meer in staat is zijn eigen belang te vertegenwoordigen”.

Zorg met een warm hart
Informele zorg is meer dan alleen praktische hulp: het is zorg vanuit een persoonlijke verbinding. Hoewel het voor sommige mantelzorgers vanzelfsprekend voelt om te helpen, blijft het een intensieve taak. Het project wil mantelzorgers ondersteunen, waarderen en begeleiden, zodat zij hun rol goed kunnen vervullen zonder overbelast te raken.

Welkomgesprek
Naast het project Informele Zorg, is ook het project Welkomgesprek opgestart. Hierbij wordt gekeken naar hoe het Welkomgesprek tussen de zorgverlener en de cliënt en familieleden, persoonlijker en warmer gemaakt kan worden. “Dit gesprek wekt een eerste indruk op, en het is belangrijk dat de cliënt een goed gevoel krijgt bij onze organisatie en zich thuis voelt bij ons”, vertelt Kees.