Naar hoofdinhoud

Als je eigen huis niet meer veilig voelt

  • 8 november 2021

Als je eigen huis niet meer veilig voelt

Mevrouw Tieman (85) woont sinds maart 2021 in het woonzorgcentrum Saxenburgh ’t Vlierhuis in Ommen. Zij heeft dementie. Twee jaar daarvoor woont ze nog zelfstandig in Hardenberg centrum; een actieve, alleenstaande vrouw. Ze is lid van de sjoelclub, bezoekt het wijksteunpunt, doet mee aan gym en andere activiteiten. Dan komt in februari 2020 corona in Nederland. Dat betekent het omslagpunt voor haar. Dochter Esther vertelt.

“Moeder stond twee jaar geleden nog midden in de samenleving. Ze werd wel wat vergeetachtig, maar dat ging geleidelijk en was niet zorgwekkend. Door corona viel opeens haar hele sociale netwerk weg. Ze zat alleen thuis, wij als kinderen kwamen minder over de vloer, haar vaste ritme viel weg, ze vereenzaamde. Ze kreeg lichamelijke kwaaltjes, belde ’s avonds dat ze zich niet goed voelde, was benauwd, dacht dat ze het aan haar hart had. Ze zorgde niet goed meer voor zichzelf, vergat het gas uit te doen, deed inkopen die ze al had, nam door haar geheugenprobleem meer alcoholische drankjes dan goed voor haar was. Inmiddels hielp thuiszorg haar al bij het douchen. Ze gaf zelf aan dat ze meer hulp nodig had, was heel emotioneel en bang in haar eigen huis. Ze woonde daar al 20 jaar en voelde er zich niet meer veilig. Dat was voor ons het teken om een woonplek te zoeken met zorg.”

Indicatie wijkverpleegkundige
Voordat het zover was, ging daar een periode overheen van extra thuiszorg, dagbesteding, maaltijdvoorziening en toenemende mantelzorg van met name haar dochter. Nadat mevrouw Tieman vanwege corona eerst in het ziekenhuis en daarna op de covid-afdeling in het zorgcentrum was opgenomen, bleek het na thuiskomst niet goed te gaan. Ze wilde niet meer naar de dagbesteding en bedacht smoesjes, belde de taxi af. Ze werd opstandig. De wijkverpleegkundige werd ingeschakeld en de geriater in het ziekenhuis bezocht. Diagnose: dementie. Een indicatie voor opname in het zorgcentrum volgde.

Veilig
“Samen met mijn moeder hebben we gekeken in ’t Vlierhuis. Ze was meteen enthousiast, vond het een mooie kamer. Voor ons was het van belang dat ze een plekje had waar ze zich veilig voelde, want dat konden wij haar niet meer bieden. Ze heeft wel moeten wennen aan het uit handen geven van een stukje eigen regie en is ook wel dwars geweest. Inmiddels is ze hier prima op haar plek. Het contact met de zorg is goed en de angst is weg.”

In Saxenburgh is veel deskundigheid op het gebied van dementie en andere geheugenproblematiek. In het ziekenhuis kunt u terecht bij de geriater op de geheugenpoli. In de regio beschikken wij over diverse woonzorglocaties waar wij zorg leveren aan mensen met geheugenproblematiek.