Naar hoofdinhoud

Als thuis wonen (even) niet meer gaat

Als thuis wonen (even) niet meer gaat

Momenteel wonen in Coevorden naar schatting 850 mensen met dementie. Dit aantal stijgt waarschijnlijk flink door de vergrijzing van de bevolking. Als samenleving hebben we een uitdaging om de zorg voor deze mensen goed te organiseren. Dat betekent voldoende zorgplekken creëren en goede ondersteuning bieden om mensen thuis te laten wonen zolang dat kan. En als het nodig is, een fijne thuisplek bieden in een woonzorgcentrum.

Tijdelijk logeeradres
Zo lang mogelijk thuis wonen in de vertrouwde omgeving, het is de wens van veel mensen. In de praktijk is dit voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers niet altijd makkelijk. Speciaal voor deze mantelzorgers is het mogelijk om gebruik te maken van een tijdelijk logeeradres. Medewerkers van Saxenburgh nemen de zorg tijdelijk over, zodat de mantelzorger even kan bijkomen.

Mariëlle Schonewille, wijkmanager Saxenburgh Aleida Kramer vertelt: “Veel mensen vinden het lastig om de zorg van hun naaste even over te dragen. Dat begrijpen we heel goed, want u kent uw naaste/partner het beste. Toch zien we dat het fijn is voor mantelzorgers om op adem te komen. Vaak is er daarna weer vernieuwde energie om te zorgen voor hun naaste. Het is echt een tijdelijk logeeradres waarbij we met professionele hulp het logeren zo prettig mogelijk laten verlopen."

Wie kan gebruik maken van logeerzorg?
Logeerzorg bij Aleida Kramer is er voor alle inwoners van gemeente Coevorden met geheugenproblemen. Hiervoor hebben wij een speciale woon-logeerruimte ingericht. Meer informatie over het aanvragen van deze vorm van zorg vindt u op de website van gemeente Coevorden.

Als het thuis niet meer kan
Er kan ook een moment komen dat ondanks alle ondersteuning, het thuis wonen niet meer lukt. Dan is een plek in een woonzorgcentrum vaak een oplossing. Eén van deze plekken in Coevorden is Saxenburgh Aleida Kramer.

Wijkmanager Mariëlle Schonewille vertelt: “Om onze bewoners een veilige woonomgeving te bieden hebben we afdelingen met ‘veilige deuren’. De huiskamers en kamers van de bewoners zijn verbonden met gangen die aan buiten doen denken. We proberen zo goed mogelijk onze bewoners het gevoel te geven dat ze zich vrij kunnen bewegen, ondanks dat we natuurlijk ook deuren gesloten houden. We hebben ook mogelijkheden om op persoonsniveau een bewoner meer vrijheid te geven. Dit doen we door middel van een GPS horloge of andere ondersteunde domotica.

DSCF8811

Alles voor een lach of een traan


Bij Saxenburgh zetten we met regelmaat een miMakker in om contact aan te gaan van hart tot hart, omdat taal voor iemand met dementie niet (meer) vanzelfsprekend is. MiMakker Maya de Groot vertelt: “Soms vragen mensen zich af waarom een miMakker een clown is. Een clown brengt vaak onze vroegste herinneringen naar boven. Met grote gebaren, een bepaald stemgeluid en de mimiek van het gezicht zoeken wij contact met de bewoner. Dit geeft een glimlach en soms ook een traan. Het opent mensen die veelal opgesloten zijn in hun verdriet.”

Dit artikel verscheen eerder in de zomer van 2024 in het Coevorden Magazine.