Naar hoofdinhoud

Casemanager Dementie Karin vertelt

  • 12 augustus 2022
  • 3 min. leestijd

Casemanager Dementie Karin vertelt

Karin Schoonewille is Casemanager Dementie bij Saxenburgh Thuis. Als gespecialiseerd verpleegkundige komt zij bij mensen thuis in beeld als er sprake is van een ‘niet-pluis-gevoel’. De Casemanager Dementie is het luisterend oor, maar signaleert ook en onderhoudt intensief contact met cliënt en het systeem hierom heen. Naast deze zorgdienst, is Saxenburgh Thuis er ook voor persoonlijke verzorging, huishoudelijke hulp, personenalarmering of specialistische wondzorg in samenwerking met het Saxenburgh Medisch Centrum.

“Als Casemanager Dementie bij Saxenburgh Thuis ben ik in beeld vanaf de eerste signalen die wijzen op geheugenproblemen bij de cliënt. Deze fase noemen we de ‘niet-pluis-fase’. De periode waarin vaak de mensen om de cliënt heen zien dat er iets niet pluis is. Bijvoorbeeld wanneer iemand maaltijden vergeet. Er klopt iets niet, maar ze kunnen of willen daar nog niet de vinger op leggen. De Casemanager Dementie is in deze fase vooral het luisterend oor. Maar signaleert ook. Er volgt intensief contact met de cliënt, maar ook met de mantelzorger, de kinderen en de huisarts, collega’s van de wijkzorg en de huishoudelijk medewerker. We noemen dat: het systeem om de cliënt heen. Hierin is de Casemanager Dementie de spreekwoordelijke ‘spin in het web’ die alle belangen in het oog houdt. We bouwen een band op, want vertrouwen is ontzettend belangrijk. Dat betekent dat gesprekken soms met de cliënt alleen plaatsvinden en soms ook alleen met de partner of mantelzorger. Want inhoudelijk praten over de cliënt, die ook aan tafel zit, ligt soms heel gevoelig.

Als Casemanager Dementie gaan mijn taken ook voorbij het bieden van goede zorg. Er komt veel kijken bij dementie. Neem bijvoorbeeld de rompslomp van het verkopen van een huis, of andere situaties waarbij de handtekening van de cliënt gewenst is. Om nare situaties te voorkomen èn om de cliënt te beschermen, moeten we als Casemanager Dementie hier goed kunnen adviseren. We zijn niet alleen Casemanager Dementie voor de persoon met dementie, we zijn het ook voor de partner en kinderen.

Dementie op jonge leeftijd

Bij het woord dementie denkt men het eerste aan problemen met het geheugen en aan oudere mensen. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor jongdementie. Bij dementie op jonge leeftijd vallen juist veranderingen in het gedrag meer op. Karin vertelt: 'Ik heb speciaal de opleiding Jong Dementie gevolgd omdat ik echt affiniteit heb met deze doelgroep en ervan bewust ben dat het een hele andere manier van begeleiden is. Jonge mensen met dementie en hun gezinnen zitten in een hele andere levensfase en dit heeft een hele andere manier impact op hun leven.'

Bij dementie raak je tijdens het hele proces langzaam maar zeker je naaste kwijt. Er kan sprake zijn van minder contact. Er treedt een rolverandering op binnen het systeem en er is een compleet ander toekomstperspectief. Beetje bij beetje moet je afscheid nemen van de persoon die je zo lang hebt gekend. Dat brengt veel emoties met zich mee. Ook hierin begeleiden we. Onze rol is heel divers. Veel proberen we als Casemanager Dementie zelf op te lossen. We vinden het belangrijk dat onze cliënten te maken hebben met zo min mogelijk gezichten achter de voordeur. Dat wil niet zeggen dat we alles zelf doen. Onze taak is om goed te signaleren, te helpen waar we kunnen en te adviseren en door te verwijzen wanneer nodig.

We staan naast de persoon met dementie en begeleiden het gehele traject in de thuissituatie vanaf het moment dat mensen het gevoel hebben dat er ‘iets niet klopt’, tijdens de diagnosestelling tot aan het moment dat iemand opgenomen moet worden.

Heeft u vragen hebben, wilt u meer informatie of wilt u casemanagement dementie aanvragen? U kunt mailen naar CMdementie@sxb.nl.