Naar hoofdinhoud

De ouderenzorg van morgen (4)

  • 9 februari 2023

De ouderenzorg van morgen: Ontwikkeling van medewerkers (4)

De nieuwbouw van Saxenburgh Clara Feyoena Heem in Hardenberg verloopt voorspoedig. Ook de inrichting van nieuwe werkprocessen ligt op schema. Huisvesting is belangrijk voor een toekomstbestendige ouderenzorg. Maar er is meer nodig. Daarom is een nieuwe visie op ouderenzorg ontwikkeld. Dat vraagt om doorontwikkeling van medewerkers. Hoe we dat doen, vertelt José Hoffs, manager Personeel & Organisatie.

“Net als bij het ziekenhuis, bereiden we medewerkers van Clara goed voor op het werken in het nieuwe gebouw. Dat varieert van omgaan met nieuwe apparatuur zoals tilliften en domotica tot aan afvalverwerking.”

Leertraject
De nieuwe visie op zorg wordt ingevoerd op alle Saxenburgh ouderenzorglocaties. Hiervoor is een leertraject ontwikkeld, gebaseerd op acht thema’s die de nieuwe visie vertalen naar de praktijk. Eén thema is persoonsgerichte zorg en aandacht aan bewoners èn medewerkers. “Samen met medewerkers bepalen we koers en doelen. We maken begrijpelijke functieomschrijvingen en zetten in op ontwikkeling van medewerkers.”
Het ontwikkeltraject omvat een op maat gemaakte E-learning, wekelijkse themakalender en boekje met voorbeelden van actieve werkvormen.

Leren op de werkplek
José vol trots: “De film voor de e-learning is gemaakt met eigen medewerkers en bewoners, waarin onze visie is verwerkt. De leerdoelen brengen we op een speelse, interactieve manier, met quizvragen, werkopdrachten of stellingen. Bedoeld om medewerkers met elkaar in gesprek te laten gaan en continue te leren op de werkplek. Met en van elkaar.”

Zorglandschap
“Het zorglandschap verandert, er komen andere behoeften. We vragen nu al om na te denken over de lange termijn zorgverlening. Hiervoor hebben we willekeurige medewerkers uitgenodigd en hen de vraag gesteld: ‘Hoe ziet de toekomstige ouderenzorglocatie eruit waar jijzelf zou willen wonen?’ Via het event met Oudtopia hebben we hen zelf laten ervaren hoe dat nu voelt voor onze ouderen. Hieruit zijn diverse ideeën ontstaan, die we verder gaan uitwerken.”

Saxenburgh biedt veel ruimte en inspraak bij de ontwikkeling van medewerkers, met als doel: ‘Werken met plezier.’