Naar hoofdinhoud

Kick off werken in een nieuwe structuur ouderenzorg

  • 30 september 2022

Kick off werken in een nieuwe structuur ouderenzorg

De nieuwe organisatiestructuur van Saxenburgh is zo goed als afgerond. In de ouderenzorg zijn alle nieuwe functies ingevuld. Tijd voor medewerkers om de volgende stap te zetten.
Op 27 september kwamen wijkmanagers, teammanagers en teamcoördinatoren in de ouderenzorg bij elkaar in de Beerze Bulten. Om kennis met elkaar te maken, om met elkaar te bespreken hoe de nieuwe werkwijze gaat worden en samen te onderzoeken wat de verwachtingen over en weer zijn en welke eventuele hindernissen op hun pad komen. Tijd voor omdenken.

Omdenken
De theatergroep Omdenken – Ja maar! nam de kaderleden van de ouderenzorg op humoristische en interactieve wijze mee in het proces van omdenken. Collega’s van de afdeling P&O verzorgden het middagprogramma met uitleg over het nieuwe functie- en takenpakket en hoe zij daarbij ondersteuning kunnen bieden. Eén van de wijkmanagers sprak over het hoe en wat van de nieuwe visie op ouderenzorg.

Omdenken gaat over de overgang van een JA-MAAR naar een JA-EN; van het denken in problemen naar het denken in mogelijkheden.
Omdenken is nadrukkelijk NIET oplossen. Oplossen = hoe het zou moeten zijn = vastdenken. Omdenken = hoe het zou kunnen zijn.

De stappen van het omdenken
Omdenken begint met accepteren van problemen die je niet kunt veranderen.
Stap 1: Verander het probleem in een feit > Maak van een JA-MAAR een JA.
Stap 2: Maak van de feiten een nieuwe mogelijkheid > Maak van een JA een JA-en

En hoe dan?
Een voorbeeld ter inspiratie:
Gezin met 2 kinderen. Terug uit school beginnen kinderen direct te klagen. Moeder vindt dat vervelend en is geneigd te zeggen: JA-MAAR, er is toch ook wel iets leuks aan school? Effect: klagen wordt alleen maar erger.
Omdenken: Moeder accepteert klagen (JA) en legt zich neer bij het klagen. Vervolgens stelt ze een klaagkwartier in na schooltijd en neemt de tijd voor haar kinderen om ernaar te luisteren. JA-EN. Gevolg, na verloop van tijd houdt het geklaag op.

Na afloop kreeg iedereen een boekje Omdenken mee.
Het was een zeer geslaagde, leerzame en leuke dag, waar de aanwezigen veel van hebben opgestoken. En waar de organisatie mee verder kan in het proces van het uitdragen van de nieuwe visie op ouderenzorg.