- Nieuws
- Saxenburgh onderdeel van Regionaal Oncologienetwerk
Saxenburgh onderdeel van Regionaal Oncologienetwerk
Saxenburgh onderdeel van Regionaal Oncologienetwerk
De beste (oncologische) zorg voor patiënten met kanker behouden in onze regio. Dat is de inzet van de samenwerking van vier ziekenhuizen MST (Enschede), Saxenburgh (Hardenberg), ZGT (Hengelo/Almelo) en SKB (Winterswijk). Zij ondertekenden op 30 maart een samenwerkingsovereenkomst waardoor het Regionaal Oncologienetwerk van de vier ziekenhuizen officieel is opgericht en deze ambitie de komende jaren wordt uitgewerkt.
MST, Saxenburgh, ZGT en SKB werken al nauw samen om de beste zorg te geven aan mensen met kanker (oncologische zorg). Nieuwe landelijke normen hebben de ziekenhuizen doen besluiten om met een Regionaal Oncologienetwerk een nieuwe stap te zetten in de (regionale) samenwerking. Oncologisch chirurg Ewout Kouwenhoven van ZGT legt uit: “Het aantal patiënten met kanker neemt toe en de diagnostiek, behandeling en nazorg voor deze patiënten worden complexer. Er worden steeds hogere kwaliteitseisen en volumenormen gesteld.” Collega internist-oncoloog Marleen Duizer uit het SKB vult aan: “Door bundeling van onze krachten verwachten we een breed pallet aan oncologische zorg in onze regio te kunnen blijven leveren. Daarnaast organiseren we in alle dynamiek een werkomgeving waarin toegewijde medisch professionals hun belangrijke specialistische werk voor patiënten met kanker in onze regio kunnen blijven doen.”
Bestuurlijk Regionaal Oncologienetwerk volgende stap in samenwerking
De bestuurders van de vier ziekenhuizen tekenden op 30 maart een samenwerkingsovereenkomst. Bestuurder Joyce Berger zette namens MST haar handtekening. “Met de oprichting van een formeel Regionaal Oncologienetwerk zetten we de volgende stap in onze samenwerking. Behandelaren gaan meer gebruik maken van elkaars expertise en behandeltrajecten worden nog intensiever afgestemd om specialistische ziekenhuiszorg in onze regio te verbeteren en toegankelijk te houden.” Bestuurder Mariska de Groot van Saxenburgh: “De vier ziekenhuizen streven naar kwalitatief hoogwaardige oncologische zorg, dichtbij als het kan, verder weg als het echt moet. Specifieke onderdelen van een zorgtraject kunnen in de toekomst mogelijk op één plek binnen het netwerk plaatsvinden, waar de beste specialisten uit de regio samenkomen. Bijvoorbeeld voor de operatie van een zeldzame tumor. Zo kunnen we voor onze patiënten de beste oncologische zorg beschikbaar houden in de regio.”
Bestuurder Mariska de Groot en internist-oncoloog Susan Kemme
Wat betekent dit voor patiënten?
Voorlopig wijzigt er nog niets voor onze patiënten. Met de oprichting van het Regionaal Oncologienetwerk is er juridisch en organisatorisch nu een belangrijke stap gezet en is er een bestuur geïnstalleerd. Eén van de eerste doelen om mee aan de slag te gaan is het afstemmen van behandeltrajecten per kankersoort voor de hele regio. De deelnemende ziekenhuizen verwachten eind 2023 de eerste resultaten.