Naar hoofdinhoud

Zorg aan het woord: Dermatoloog Tineke van Dalen vertelt

  • 30 mei 2023
  • 3 min. leestijd

Dermatoloog Tineke van Dalen vertelt over haar werk

Ik ben Tineke van Dalen, 42 jaar oud. Samen met mijn man woon ik met veel plezier in Drenthe.

In Rotterdam heb ik geneeskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Na de keuze te hebben gemaakt voor de specialisatie dermatologie ben ik naar het VU Medisch Centrum in Amsterdam gegaan. Sinds 2018 werk ik bij Saxenburgh. Samen met mijn collega’s maak ik deel uit van het team dermatologen van Saxenburgh. De hoofdlocatie is Hardenberg, maar ik werk ook 2 dagen op de buitenpoli’s in Coevorden en Ommen. Op die manier organiseren we de zorg nog dichterbij onze patiënten.

Het grootste orgaan

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam, daar vallen ook de slijmvliezen, nagels en haren onder. Patiënten die op de poli komen hebben te maken met veel verschillende soorten aandoeningen, zoals eczeem, psoriasis en moedervlekken.

Binnen de afdeling dermatologie ben ik gespecialiseerd in vulva pathologie. Samen met mijn collega gynaecoloog heb ik een combinatiespreekuur speciaal voor vrouwen die klachten hebben aan de schaamlippen (vulva). Er is vaak sprake van schaamte bij vrouwen, terwijl hun klachten veelvoorkomend zijn. Vaak kunnen we na één bezoek aan de vulvapoli al starten met de juiste behandeling. Daarnaast zie ik veel patiënten die worden doorgestuurd om een verdacht plekje te onderzoeken op huidkanker. Dat aantal groeit en is echt zorgwekkend. Het zijn niet alleen de oudere patiënten die vervolgens de diagnose huidkanker krijgen, ook steeds meer jongere patiënten krijgen de diagnose. Dit is niet gek, aangezien huidkanker door de zon wordt uitgelokt. Als dermatoloog adviseer ik dan ook om voorzichtig te zijn met de zon.

Mijn werk is afwisselend en uitdagend, dat maakt het leuk! Er is veel variatie in leeftijd, jong en oud zie ik op de poli. Daarnaast heb je langdurig en kortdurend contact met patiënten, beide zijn erg waardevol. Een patiënt met een chronische ziekte daar bouw je in de loop der tijd een band mee op. Maar ook de patiënten die je eenmalig op weg helpt zijn vaak erg blij met de zorg die je hebt kunnen geven.

Woensdag 14 juni staat het Saxenburgh Publiekscollege in het teken van de huid. Samen met haar collega dermatoloog vertelt Tineke hier meer over haar vakgebied. Aanmelden voor het Saxenburgh Publiekscollege kan hier.

Deze tekst verscheen op 30 mei in de online rubriek 'Zorg aan het woord' op www.detoren.net